Zdravje > Aktualno
71 ogledov

KME: Brazplačno cepljenje za dve skupini prebivalcev

Cepljenje proti KME ZD Maribor
Cepljenje proti KME prihodnje leto brezplačno za triletne otroke in ljudi med 45. in 50. letom. Štiričlansko družino danes stane slabih štiristo evrov.

Na seji zdravstvenega sveta so potrdili predlog, da bi bilo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu brezplačno za otroke do treh let in odrasle od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti. Program bi se lahko začel izvajati že prihodnje leto.

Po predlogu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), bi otroci prvi odmerek cepiva dobili ob rednem sistematskem pregledu v starosti treh let, drugega od meseca do treh mesecev za prvim in tretjega od devetih mesecev do enega leta za prvim pa ob dodatnem obisku pri izbranem pediatru.

Odrasli v izbrani starostni skupini pa bi prvi odmerek dobili ob rednem preventivnem pregledu in nato v ustreznih razmikih še ob dveh dodatnih obiskih. 

Prihranki v zdravstvenem sistemu

Na NIJZ predvidevajo, da bi se tako cepila približno polovica populacije v teh starostnih skupinah, kar pomeni deset tisoč otrok in 15 tisoč odraslih na leto. Tako bi na leto uporabili 75.000 odmerkov cepiva. Po drugi strani pa bodo prihranki v zdravstvenem sistemu zaradi nižjih stroškov diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, saj bo manj zbolelih, so navedli.

Premalo cepljenih, razlog je cena

Kot so navedli na NIJZ, je v Sloveniji proti klopnemu meningoencefalitisu kljub endemskemu območju cepljenih približno 12 odstotkov ljudi, redno pa se cepi sedem odstotkov prebivalcev. Eden od pomembnih razlogov za zelo majhno precepljenost oseb, pri katerih cepljenje ni obvezno, je po navedbah NIJZ cena.

V zadnjih letih je bilo v povprečju 250 primerov klopnega meningoencefalitisa na leto. Tveganje okužbe je za vse starostne skupine, v zadnjih letih pa naraščajo incidenčne stopnje pri starejših. Hospitaliziranih je okoli 95 odstotkov vseh primerov, v zadnjih desetih letih je zaradi tega umrlo pet ljudi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • erikkk 12:25 15.maj 2017.

    nitti brezplačno se ne mislim cepit ... ja vsemogoče načine nepotrebnega celo škodljivega cepljenja vsiljujejo ljudemtaka cepljenja so za ovce

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:16 11.maj 2017.

    (oni so dejansko imeli 4-8 ur teme na cepljenje, pa še to jih je učil marketinški guru). Uničeno zdravje mojih cepljenih otrok, me je prisililo v to, da razkrivam laži farmomafije. Zakaj? Zato ker si ljudje zaslužite resnico, in starši ...prikaži več si zaslužijo imeti zdrave otroke, ne otroke imeti doživljenjsko priklenjene s kroničnimi boleznimi na zdravstvo.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:16 11.maj 2017.

    Itak da se ne bi šla cepit. Obstajajo druge tehnike, kako se pozdravit, če te stekla žival ugrizne. Tako so včasih uspešno zdravili - da ti pa zaupam o takih stvareh, si pa še premlečen. O cepivih pa mi ne ...prikaži več govori, ker točno vem kako jih izdelujejo, iz česa, čemu, kaj vsebujejo. Že 4 leta samo berem raziskave nedovisnih raziskovalcev, primerjalne študije, ugotovitve skeptikov (tistih, ki ne verjamejo vsega kar piše na deklaraciji cepiv in so šli sami preverjat pravo sestavino), epidemološke študije, genetske študije, dnevno poslušam uboge starše, ki so cepivom zaupali in jim uspešno pomagam pri nasvetih za ozdravitev kronično bolnih zaradi cepiv. In seveda sem uspešno tudi cepiva "ven" vzela iz teles mojih otrok - če seveda razumeš kaj pomeni aluminijev adjuvant oziroma živčni strup.Skratka o cepivih in nijovih učinkih in neučinkih sem prebrala že toliko, kot so dohtarčki v svojem študiju študirali vse drugo le cepiv ne - (oni so dejansko imeli 4-8 ur teme na cepljenje, pa š