Zdravje > Aktualno
8244 ogledov

KME: Kaj je z obljubami o brezplačnem cepljenju?

Cepljenje
Predlog za širitev programa je NIJZ oblikoval na podlagi podatkov epidemiološkega spremljanja KME, ki kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena najvišjih v Evropi.

O predlogu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o brezplačnem cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu za dve skupini ljudi, smo na našem portalu poročali natanko pred letom dni. Dva meseca pozneje, torej maja 2017 je predlog podprl še zdravstveni svet, najvišji usklajevalni in posvetovalni organ na področju zdravstvenega varstva pri ministrstvu za zdravje.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu bo brezplačno za otroke do treh let in odrasle od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti, program pa bi se lahko začel izvajati že leta 2018, se je glasilo sporočilo. 

Stroka dala zeleno luč, oblasti pa ne

Če je predlog dobil zeleno luč zdravstvenega sveta, pa to še vedno ne velja za oblasti v zdravstvu: "Zdravstveni svet je problematiko obravnaval, vendar morate vedeti, da je je ta isti svet obravnaval še veliko drugih strani, vendar vseh zadev, ki jih je zdravstveni svet odobril, zaradi omejitve finančnih sredstev, ni mogoče umestiti v splošni dogovor. Kot veste, smo imeli dodatna pogajanja za denar, ki smo ga pridobili za skrajšanje čakalnih vrst," nam je na vprašanje, kdaj bo predlog v veljal, na začetku marca odgovorila ministrica za za zdravje Milojka Celarc Kolar. 

Kdaj bo cepljenje brezplačno?

Na ministrstvu nam pozneje pojasnili, da s brezplačnim cepljenjem za dve skupini ljudi, ki bi pomenilo precejšen strošek za ZZZS, letos ne bo nič: "S cepljenjem proti KME na stroške OZZ za obe predlagani skupini prebivalcev (za otroke v starosti treh let in odrasle v starosti od 45 do 50 let), v primeru zagotovljenih finančnih sredstev v Aneksu št. 1 k SD, lahko pričeli v jesensko zimskih mesecih 2019 oziroma v začetku leta 2020," so nam odgovorili s pristojnega ministrstva.

Stroške kritja cepljenja bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Okvirni stroški programa cepljenja ob 50 odstotnem deležu cepljenih ciljnih skupin naj bi znašali okrog 2.700.000 evrov.

Predlog za širitev programa je NIJZ oblikoval na podlagi podatkov epidemiološkega spremljanja KME, ki kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena najvišjih v Evropi. Posebej visoka je pri starejših, najvišja v starostni skupini od 55 do 64 let. Tudi potek bolezni je težji pri starejših bolnikih. Sicer štiričlansko družino celjenje danes stane slabih štiristo evrov.

Okužba z virusom KME lahko pusti trajne posledice, glavobole, zmanjšano sposobnost koncentracije in ohromelost. Slovenija je endemično območje bolezni, največ ljudi pa zboli na območju Gorenjske in Koroške, najmanj pa na Primorskem in
Novomeškem.

V letu 2016 je bilo v Sloveniji prijavljenih 83 primerov klopnega meningoencefalitisa, kar je bilo precej manj od povprečja predhodnih let. V letu 2017 pa je za to boleznijo v Sloveniji zbolela 101 oseba. Po raziskavi iz leta 2014 je najmanj en odmerek cepiva prejelo okoli 16 odstotkov prebivalcev Slovenije, NIJZ pa glede na te podatke ocenjuje, da se redno cepi okoli 7,5 odstotka prebivalcev.

Primerjava z Avstrijo

V Avstriji, ki ima podobno sliko razširjenosti bolezni kot je v Sloveniji, so z zelo odmevno promocijo cepljenja uspeli zvišati delež cepljenih s šest odstotkov v letu 1980 na več kot 90 odstotkov cepljenih z vsaj enim odmerkom v zadnjih letih, s tem pa se je močno znižalo število obolelih, v analizi izvajanja cepljenja v letu 2016 navaja NIJZ.

klopni meningitis Zdravje Kričal od bolečine in postal agresiven klopni meningitis Brez zdravila, a s cepivom Zdravje Klopni menigoencefalitis: "Bolezen useka z vso močjo"

Po predlogu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), bi otroci prvi odmerek cepiva dobili ob rednem sistematskem pregledu v starosti treh let, drugega od meseca do treh mesecev za prvim in tretjega od devetih mesecev do enega leta za prvim pa ob dodatnem obisku pri izbranem pediatru.

Odrasli v izbrani starostni skupini pa bi prvi odmerek dobili ob rednem preventivnem pregledu in nato v ustreznih razmikih še ob dveh dodatnih obiskih.

vanda.levstik@zurnal24.si


 


  

Komentarjev 3
  • alen04 13:53 26.marec 2018.

    Alioness juasno nam je, da ste nasprotnik cepljenja verjetno proti vsem mogočim boleznim za katere se danes večina cepi in zaradi cepljenja ne umre kakor se je to nekoč dogajalo. Pustite naj se ljudje sami odločijo zase in ne promovirajte nekaj česar ni.

  • Avatar Leon
    Leon 20:10 25.marec 2018.

    Način kako oblast zavaja državljane ,tiste državljane ,ki še vedno prostovoljno darujejo kri !

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 20:35 24.marec 2018.

    200 primerov na leto, kolkor jih ima Slovenija. Bodo rekli da je zdravljenje za teh 200 primerov dražje kot 3 miljone na leto? Pa po cepljenju je potrebno upoštevat še zdravljenje, ki je potrebno v primeru stranskih učinkov po cepljenju ...prikaži več - ni mišljena rdečina in oteklina, temveč avtoimune bolezni, epilepsija, paraliza ipd.