Zdravje > Aktualno
3049 ogledov

"Končno, imamo jo, novo urgenco"

1/4
Gorazd Svete
Dobili novo in sodobno urgenco z neprebojnimi stekli.

Oddelek nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kočevje skrbi za zdravstveno varstvo in nujno medicinsko pomoč za prebivalce občin Kočevje, Kostel in Osilnica.

Nova urgenca je tudi zaradi velikega območja, ki ga pokrivajo zanje izjemno pomembna pridobitev, tako z vidika hitre in kakovostne oskrbe pacientov kot tudi zaposlenih, katerim so za delo sedaj na voljo sodobni prostori in oprema, so povedali na današnji otvoritvi.

Kočevski območni zdravstveni dom, ki skrbi za zdravstvene potrebe približno 20.000 ljudi, pokriva približno 650 kvadratnih kilometrov redko poseljenega območja med Ribnico, Osilnico in Črnomljem oz. občin Kočevje, Kostel in Osilnica.

V  Zdravstvenem domu Kočevje je sicer zaposlenih 94 ljudi. Novembra pričakujejo prihod dodatne zdravnice specialistke, dveh delavcev za center duševnega zdravja in še eno specializantko. Za delo na urgenci že dlje neuspešno iščejo dva zdravnika, so povedali za STA.

Urgenca je ena izmed najsodobnejših tovrstnih pridobitev v državi, kot posebnost pa so na primer neprebojna stekla na vratih in oknih prizidka. "Izkušnje se nas naučile,  da moramo zagotoviti varnost, tudi za zaposlene, ki se morajo v prvi vrsti skrbeti za zdravje pacientov," je dejal župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič.

Novi prizidek

 | Avtor: Gorazd Svete Gorazd Svete
Nova urgenca, ki se nahaja v novozgrajenem prizidku ZD Kočevje, obsega garažo za reševalna vozila, ambulantni del s sprejemnimi prostori in triažo, urgentni del in bivalne prostore za dežurne ekipe urgentnega bloka, ki so urejeni v prostorih stare urgence.

Urgentni del obsega dovoz za nujna reševalna vozila, reanimacijsko sobo, dve kirurški ambulanti in opazovalnico, vsi prostori pa so smiselno povezani za čim hitrejše delo zaposlenih.

 

Zunaj urgence je urejeno tudi novo parkirišče za zaposlene in paciente za nujno obravnavo ter površina za hiter dostop in izvoz
reševalnih vozil iz nove garaže za reševalna vozila.

Investicija v nove prostore urgence je znašala okrog 1,1 milijona evrov, medicinsko opremo v vrednosti 70.000 evrov pa je z lastnimi sredstvi zagotovil Zdravstveni dom Kočevje.

 | Avtor: Gorazd Svete Gorazd Svete
Po besedah vodje nujne medicinske pomoči Primoža Velikonje je bila pot do novih prostorov dolga in nemalokrat naporna tako za paciente kot zaposlene, saj so morali delo povsem drugače organizirati. Kljub novim lokacijam in prostorski stiski so zaposleni delo opravljali predano in uspeli s trudom in obilico dobre volje zagotoviti potrebno oskrbo pacientov, za kar se je zahvalil tako zaposlenim kot tudi bolnikom, ki so pokazali veliko mero razumevanja v času gradnje.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.