Zdravje > Aktualno
4784 ogledov

Končno: Ležanja po hodnikih ni več

Novi prostori urgence UKC Ljubljana.
1/15
Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Dolga in trnova pot do nove urgence - novi prostori in sodobni aparati. Kaj pa čakanje?

Na internistični urgenci (IPP) v UKC Ljubljana, kjer letno pregledajo 24 tisoč bolnikov, so se razmere precej izboljšale. Po 40. letih je namreč UKC pridobil nove prostore na površini devet tisoč kvadratov.

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek

urgenca Ljubljanska urgenca Zdravje Razmere na ljubljanski urgenci so katastrofalne, na meji kolapsa

Veliko smo poročali o nemogočih razmerah za sicer zelo hude bolnike, ki običajno prihajajo na internistično urgenco, o dnevih, ko je bilo treba čakati z napotnico nujno tudi po 19 ur.

Bolniki so ležali po hodnikih, tudi tisti najtežji, v družbi nemočnih svojcev, ki so ob dnevih, ko so udarile okužbe, stali v čakalnici, kjer je zmanjkalo tudi stolov.

Danes na srečo temu ni več tako, čakalnica je velika, prijazna, z novim velikim vhodom, v čakalnici je 174 stolov. Kar se ur čakanja tiče, pa ...  V času slavnostnega rezanja traku, na sicer običajen dan, se je največ čakalo dobre štiri ure.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek

"Hvaležni smo, da smo jo po tolikih letih vendarle dobili, kar pomeni, da bolnikom ne bo več treba čakati na hodnikih, pa tudi osebje bo lahko delalo v boljših pogojih, " Dr. Hugon Možina

Sicer je namesto dveh oziroma treh na voljo šest sodobno opremljenih ambulant. Vsak zdravnik bo skrbel za dve - medtem ko se bo ukvarjal z enim v prvi ambulanti, bodo sestre pripravljale drugega pacienta v drugi ambulanti: "Hitrejši pretok bolnikov bo pripomogel k temu, da se 19 ur zagotovo ne bo več čakalo," nam je povedal dr. Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči (IPP).

Ležanja po hodnikih ni več

Na voljo je pet triažnih ambulant, kjer bolnike pregledajo; tiste, za katere ugotovijo, da morajo ostati, pa pošljejo v opazovalnico, kjer je na voljo 14 mest. Internistična urgenca ima na voljo tudi  24-urno bolnišnico, z devetimi posteljami, kjer nadzirajo in zdravijo bolnike.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek
Še večji pretok pacientov bo zagotovljen, ko bodo iz specializacije prišli prvi zdravniki urgentne medicine. V prvi fazi potrebujejo 15 novih medicinskih sester, nove administratorke in bolničarja, predvsem pa petih dodatnih urgentnih zdravnikov. "To bo pomenilo velik kakovostni preskok," je dejal vodja urgence. 

Sicer bodo novi prostori omogočili veliko možnost za razvoj. "Že v eni ambulanti je sedaj več opreme, kot je bilo prej opreme v pol oddelka. Poleg več nove opreme imamo sedaj tudi elektronski nadzor bolnikov po ambulantah. Tehnološko so prostori res sodobno opremljeni in lahko nudimo bolnikom, kar je treba," je dodal Možina.

V ambulantah službe nujne medicinske pomoči na leto pregledajo skoraj 40.000 bolnikov, od tega jih 70 odstotkov po pregledu odide domov, 11.400 pa je napotenih v nadaljnjo obravnavo. Na internistični prvi pomoči letno pregledajo skoraj 24.000 bolnikov, skoraj polovico jih sprejmejo v bolnišnico.

Kdo je prišel na otvoritev?

Predsednik vlade Miro Cerar je sredstva za obnovo kirurške urgence zagotovil na današnji uradni otvoritvi prostorov splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči IPP, kjer je bilo videti veliko znanih ljudi, ki so v zadnjih letih na tak ali drugačen način zaznamovali sicer zelo turbulentno zdravstvo pri nas.  

Prišli so bivši ministri in direktorji UKC, sedanje vodstvo UKC oziroma generalni direktor Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer sta se držala nekoliko v ozadju. Pfajferjeva pa nam je ob tem dejala, da kljub pozivom ministrice k odstopu, tega ne namerava storiti.

Cerar pozval k odstopu vodstva

Tudi ob tej priložnosti je namreč Cerar javno pozval k zamenjavi vodstva. Kot je dejal, gre za objektivno odgovornost. "Po številnih težavah in po odstopu zdravnikov je prišlo do situacije, v katerem je izgubljeno javno zaupanje v vodstvo UKC, zato nastopi objektivna odgovornost," je pojasnil. Ministrski predsednik zato "pričakuje, da bo na podlagi objektivne odgovornosti moj poziv spoštovan in da bo pristojno telo storilo tisto, kar mora".

novi prostori Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana Razrešitev Zdravje "Upam, da Cerar ni dovolj informiran, če pa je, obsojam njegov poziv"

Ob vseh investicijah v zdravstvu in 135 milijonov evrov za sanacijo bolnišnic premier pričakuje tudi premike na bolje ter bolj odgovorno vodenje javnih zdravstvenih zavodov. "Vztrajali bomo na strokovnih in kompetentnih sanacijskih upravah," je dejal.

Seja sveta UKC, na kateri naj bi začeli postopek razrešitve vodstva UKC Ljubljana, bo danes.

novi prostori Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Marija Pfeifer, Andraž Kopač, Andrej Bručan na odprtju novih prostorov internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek

Med množico ljudi pa smo opazili tudi zloglasnega Janeza Zemljariča, nekdanjega politika, domnevnega strica iz ozadja slovenskega zdravstva, ki so ga v DZ zasliševali zaradi domnevne zlorabe pri nabavi in nakupu žilnih opornic.

Urgenca še ni končana, sledi prenova nujne kirurške pomoči

 A s tem urgenca še ni končana. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pojasnila, da bil bil razpis za gradnjo tretje faze objavljen zgodaj pomladi. Sama gradnja pa bo trajala približno 24 mesecev.

Tretja faza gradnje obsega urgentni kirurški blok v pritličju, združitev laboratorijev, izvedbo prometnega terminala z reševalno postajo, štiri operacijske dvorane v 1. nadstropju, enoti intenzivne terapije, seminarje in sterilizacijo.

Vodja kirurške urgence Anže Kristan je pojasnil, da bo urgenca končana šele z prenovo tudi nujne kirurške pomoči. Tretja faza gradnje bo po njegovih navedbah potekala v treh delih, gradnji pa se bodo morali prilagajati in se tudi seliti.

"Sedaj smo se že nekako navadili na te utesnjene prostore. Ob gradnji bomo še bolj utesnjeni, ampak s tem ko bo gradnja potekala, bo dolgoročno bolje za bolnike. Verjamem tudi, da bodo bolniki to razumeli in nam pomagali pri zadnji fazi izgradnje urgence," je dejal.

 

Komentarjev 6
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 15:20 14.november 2017.

    Na otvoritve hodi in se kaže pred kamerami na otroško kirurgijo pa ga ni bilo saj so malčki verjetno zanj drugo razredna tema in verjetno nebi bilo toliko fotografov!?

  • Ledena 13:44 14.november 2017.

    Milojki in Cmerarju naredit lobotomijo.In potem naj lezita na hodniku.Najboljse na tleh.Pezdeta ena.