Zdravje > Aktualno
3138 ogledov

"Upam, da Cerar ni dovolj informiran, če pa je, obsojam njegov poziv"

novi prostori Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana Anže Petkovšek Milojka Kolar Celarc, Andraž Kopač in Marija Pfeifer na odprtju novih prostorov internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Svet UKC Ljubljana je začel s postopkom razrešitve vodstva UKC.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je danes sestal prvič potem, ko je vlada zamenjala še tri predstavnike ustanovitelja in začel s postopkom razrešitve generalnega direktorja in strokovne direktorice UKC Ljubljana.

Pred tem so razpravljali o stanju na področju otroške srčne kirurgije in odgovornosti vodstva za to stanje.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Poročilo Slovenija Otroška srčna kirurgija: ministrstvo UKC postavilo na laž

Vlada je v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana. Po odstopu treh predstavnikov v začetku oktobra, potem ko se je na svet UKC vsul plaz kritik, ker niso odločali o razrešitvi vodstva UKC zaradi stanja na področju otroške kardiologije, je vlada 12. oktobra opravila prvo vrsto imenovanj.

slovenija 1.10.07, dojencek, nedonosencek, bolnica, porodnisnica, otrok, foto:is Srčna kirurgija Slovenija Otroška srčna kirurgija še na udaru nesoglasij zdravnikov

Nato pa je v četrtek zamenjala še ostale tri predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda. Dan prej je namreč v javnosti odjeknila novica, da program otroške srčne kirurgije zapuščata edina dva domača kirurga, ki sta se izobraževala za otroško srčno kirurgijo.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Otvoritev urgence Zdravje Končno: Ležanja po hodnikih ni več

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer že pred meseci pozvala k odstopu vodstvo UKC Ljubljana zaradi iste težave. Svoje je danes ob otvoritvi dela urgence dodal še premier Miro Cerar, ki je prav tako pozval k zamenjavi vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je dejal, gre za objektivno odgovornost. "Po številnih težavah in po odstopu zdravnikov je prišlo do situacije, v katerem je izgubljeno javno zaupanje v vodstvo UKC, zato nastopi objektivna odgovornost," je pojasnil. Kot je dejal, "pričakuje, da bo na podlagi objektivne odgovornosti moj poziv spoštovan in da bo pristojno telo storilo tisto, kar mora".

"Upam, da Cerar ni dovolj informiran, če je, pa to obsojam"

novi prostori Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Marija Pfeifer, Andraž Kopač, Andrej Bručan na odprtju novih prostorov internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek
"To razumem kot čisto politiko, upam, da gospod Cerar ni dovolj informiran, če pa je, to obsojam. Moral bi biti informiran, vendar na žalost ne na ministrstvu ne na vladi niso želeli z nami govoriti in to od marca, ko so nas prvič poklicali in veleli, da ne smemo odstaviti profesorja Kende. O takrat z ministrico na temo otroške srčne kirugurgije nisva govorili in mislim, da so na ministrstvu dobivali informacije iz krogov, ki o tem ne vedo nič oziroma zelo malo in iz krogov, ki želijo škoditi novemu programu srčne kirurgije," je na naše vprašanje o tem, kako komentira premierjev poziv k odstopu odgovorila strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer.

Razmere najboljše v zadnjih desetih letih

Po njenih besedah je sedanje vodstvo za otroško srčno kirurgijo naredilo bistveno več kot vsi nekdanji vodstveni delavci UKC-ja. "Mislim, da je treba gledati, kako z bolniki delamo zdaj in ne zdrah in instaliranih škandalov. Z bolniki delamo najboljše kot kdarkoli,"" je dejala direktorica. Na vprašanje, kako konkretno je ona pripomogla k temu, je dejala, da zdravniki sedaj med seboj sodelujejo, česar prej ni bilo: "Nesrečni dogodki so se dogajali prejšnja leta in ne letos, letos ni bilo nobenega zdravstvenega zapleta, kar mislim, da je uspeh. Za otroke je zdaj najboljše poskrbljeno v zadnjih desetih letih. Prej smo imeli najboljšega tujega srčnega otroškega kirurga tri dneve v mesecu, potem kirurga tri dni vsaki drugi teden, zdaj imamo izkušene kirurge ves teden, 24 ur na dan," je še dejala strokovna direktorica UKC Ljubljana.

srce kirurg zdravnik Otroška srčna kirurgija Slovenija Otroška srčna kirurgija za sodelovanje s Čehi   
Komentarjev 3
  • Pepe007 07:41 15.november 2017.

    Politik bo naredil tisto, kar je raji všečno, ne tisto, kar je prav ali kolikor toliko zakonito. Imamo denimo primer s Sircem. Gospa upa brez veze.

  • Avatar Leon
    Leon 19:47 14.november 2017.

    "Upam, da Cerar ni dovolj informiran, če pa je, obsojam njegov poziv"...............a zato smo se borili ? Takšne izjave bi moral Cerar takoj komentirat in argumentirat , ter osebo poslat tja kamor sodi ...............v kokošnjak .

  • jezero 17:14 14.november 2017.

    Zdravniška kvazi elita se počuti nedotakljiva-