Zdravje > Aktualno
16188 ogledov

Končno! Napovedi se uresničujejo, le tako naprej

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Kot kaže smo vrh epidemije že dosegli. Evropa bi lahko po dveh letih pandemije covida-19 kmalu vstopila v "dolgo obdobje miru," je včeraj sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Napovedi in matematične projekcije se uresničujejo, epidemija se umirja. Včeraj so naši zdravstveni delavci potrdili 5.207 okužb manj kot prejšnji četrtek. 

Včeraj je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta z javno zdravje (NIJZ) opravljenih 3.808 testov PCR in 103.514 hitrih testov, skupno torej 107.322. Včeraj so potrdili 11.866 novih koronavirusnih okužb, kar je pet tisoč manj od dneva prej.

Če bo šlo tako naprej, bo krivulja kar hitro začela upadati, uresničuje pa se napovedi Svetovne zdravstvena organizacija (WHO). Evropa bi lahko po dveh letih pandemije covida-19 kmalu vstopila v "dolgo obdobje miru" zaradi visoke stopnje precepljenosti, prevladujoče blažje različice koronavirusa omikron in konca zime, je včeraj sporočila WHO.

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan v zadnji projekciji ocenjuje, da smo vrh epidemije covid-19 v petem valu že dosegli, v prihodnjih dneh bo epidemična krivulja začela vse hitreje upadati. 

Premirje in trajni mir

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je dejal, da gre za "premirje, ki bi nam lahko prineslo trajni mir."

Povedal je, da visoka raven imunosti prebivalstva zaradi cepiv in naravnih okužb v kombinaciji s spremembo letnega časa postavlja Evropo v boljši položaj, da prepreči kakršno koli ponovno naraščanje prenosa okužb, tudi ob pojavu še bolj virulentne različice od omikrona.

"Na nove različice, ki se bodo neizogibno pojavile, se je mogoče odzvati brez ponovne uvedbe vrste motečih ukrepov,ki smo jih potrebovali prej," je dejal Kluge.

Komentarjev 15
  • bobubob 18:36 04.februar 2022.

    'Cepljenje' se je ponovno uspešno dokazalo. Morilo je (in bo še nekaj časa) tiste s 'kompromitiranim' imunskim sistemom, med katerimi prednjačijo ravno 'cepljeni', pa oni hujši kronični. V prihodnjih letih bo nekoliko manj smrti, saj bodo po 'zaslugi' 'cepiva' ostali ...prikaži veči samo najbolj zdravi. Je to pot moderne medicine?

  • Lumpi 12:55 04.februar 2022.

    Super, končno se v resnici bliža konec. Za maske, ko jih bodo ukinili, mi je pa žal. Spet bomo kupovali popljuvano in pokihano zelenjavo in sadje, in hrano v hotelskih samopostrežbah in solatnih barih v restavracijah pa še kje kaj podobnega.

  • molka 11:38 04.februar 2022.

    covid bo imel dopust od 1 aprila do 15 septembra laznivci lopovski