Zdravje > Aktualno
34589 ogledov

Končno več znanega o tem, kaj se dogaja po tretjem odmerku

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Ugotovitve kažejo, da bodo potrebni dodatni odmerki za ohranitev zaščite pred covidom-19, zlasti za visoko rizično populacijo.

Imunost, ki jo nudita mRNA cepivi Pfeizer in Moderna, po tretjem, poživitvenem odmerku začne slabeti po štirih mesecih, ugotavlja najnovejša razsikava, ki jo je v petek objavil ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). 

Do danes so znanstveni dokazi pokazali, da se učinkovitost cepiva po dveh odmerkih zmanjša, bolj malo pa je bilo znanega, kaj se dogaja po tretjem, poživitvenem odmerku. 

Gre za prvo večjo raziskavo, saj temelji na podatkih 241.204 bolnikov s simptomi covida-19, ki so obiskali urgenco. Študija je zajela še 93.408 zaradi covida hospitaliziranih odraslih in to v obdobju od 26. avgusta 2021 do 22. januarja 2022.

Upadajočo imunost po štirih mesecih od poživitvenega odmerka je bila opažena tako med tretjim valom, ko je prevladovala različica delta in četrtim, ko je prevladal omikron. 

"Cepiva mRNA, vključno z obnovitvenim odmerkom, so zelo učinkovita, vendar ta učinkovitost sčasoma upada. Naše ugotovitve kažejo, da bodo morda potrebni dodatni odmerki za ohranitev zaščite pred covidom-19, zlasti za visoko rizične populacije," je dejal soavtor študije Brian Dixon. V ZDA so to latinoameričani in temnopolti ljudje - v primerjavi z belci, jih je za polovico manj prejelo tretji odmerek. 

V obdobju, v katerem je prevladoval omikron, je bila učinkovitost cepiva pri osebah, ki so šle na urgentni oddelek zaradi simptomov v prvih dveh mesecih po tretjem odmerku 87- odstotna, do četrtega pa je padla na 66 odstotkov.

Pri tistih, ki so potrebovali hospitalizaciji, je bila ućinkovitost mRNA cepiv v prvih dveh mesecih 91-odstotna, do četrtega meseca po tretjem odmerku pa je padla na 78 odstotkov.

 

 

 

 

Komentarjev 9
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 20:14 15.februar 2022.

    Men sam ni jasno zakaj cepljeni ne pomislijo, da so se za gripo cepili "samo" 1x letno!? 🤔 Tu pa vsakih par mesecev in se kar ni dovolj.💉❌

  • Patricia_Flores 12:29 14.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar pantani
    pantani 11:55 14.februar 2022.

    A še kar nabijate?!!!