Zdravje > Aktualno
6573 ogledov

Krek: "Približali se bomo številki 40! Moramo ukrepati!"

Milan Krek
"Nocoj, preden sem prišel v studio, imamo že 31 novih primerov, pa je do konca dneva še tri ure. Torej, se bomo pri bližali številki 40;" je sinoči napovedal direktor NIJZ-ja Milan Krek. Gre seveda za najnovejše številke o okužbah z novim koronavirusom.

Vlada se bo danes dopoldne na Brdu pri Kranju sestala s strokovnjaki, da bi preučili ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim kroonavirusom v državo. Največ okužb je vnesenih s Hrvaške, strokovna skupina za covid-19 pa predlaga uvedbo karantene za vse, ki bi prišli iz te države. 

"Nocoj, preden sem prišel v studio, imamo že 31 novih primerov, pa je do konca dneva še tri ure. Torej, se bomo bližali številki 40;" je v sinočnjih Odmevih napovedal direktor NIJZ-ja Milan Krek. Gre seveda za najnovejše številke o okužbah pri nas, ki bodo uradne danes okoli desete ure. 

"To pomeni, da smo tudi mi v nekem epidemičnem valu in moramo jasno ukrepati," je dodal Krek. Po njegovem ukrepi na meji niso ključni, najpomembnejše je naše obnašanje, upoštevanje navodil o držanju razdalje in nošenju mask.

Iz Hrvaške kar 64 okužb v šestih dneh

Pristojne v zadnjih dneh najbolj skrbijo uvoženi primeri iz Hrvaške. Po najnovejših podatkih Nacionalnega inštiututa za javno zdravje, so v Sloveniji v tednu od 10. do 16. avgusta zdravstveni delavci potrdili 174 novih okužb, od tega 64 iz Hrvaške. Iz Bosne in Hercegovine 6, po dve iz Avstrije in Makedonije, ter po eno s Kosova, Malte, Grčije, Italije, Španije in Nemčije. 

Hrvaška obala jim bo uspelo? Popotnik Tako želijo Hrvati zadržati turiste

Vlada bo s stroko pretresala različne možnosti ukrepov, kako zajeziti širjenje okužb - ali uvesti karanteno za vse, ki bodo prišli s Hrvaške, ali pa bi ukrepe omejili starostno ali lokacijsko na najbolj problematične županije. Preučevali bodo tudi, ali bi pred karanteno zadostoval negativni test.

Vlada o ukrepih

Vlada naj bi nato v četrtek zvečer sprejela odločitev. Kot je v torek zagotovil vladni govorec Jelko Kacin, bodo ljudem pred začetkom uveljavitve morebitne karantene dali na voljo nekaj dni časa, da se vrnejo v domovino. "Hrvaške številke ne opogumljajo, vlada bo odločitev sprejela v četrtek zvečer. Ljudje morajo imeti dovolj časa za vrnitev domov, na začetku prihodnjega tedna se bo čas iztekel, ali bo to v noči iz sobote na nedeljo, ali nedelje na ponedeljek, še ni znano," je še povedal vladni govorec. Po njegovem je trenutno na Hrvaškem 160. tisoč Slovencev. 

Glede Hrvaške je direktor NIJZ-a Krek dodal, da se je v tej državi razvil neki novi epidemični val, zato so naši južni sosedje, tudi zaradi včerajšnje visoke številke 199, v "težki situaciji". Glavni krivec so po njegovem zabave v nočnih klubih vzdolž Jadranske obale in čeprav so pred dnevi omejili obratovanje lokalov, se bodo to "poznalo šele čez dobrih deset dni, zato je treba zaostriti ukrepe na naši južni meji." 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 15
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 13:20 20.avgust 2020.

    ko bo v Sloveniji zaradi korone umrlo 100 zdravih ljudi, pisite o problemu...do takrat pa prenehajte z pretiravanji in hujskanjem z lazmi...gripa vsako leto 200.000 ljudi spravi v posteljo in ni nobene panike.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:25 20.avgust 2020.

    politikantski prostituti so za laganje in delanje nepotrebne korona panike bogato plačani. Nimajo ne vesti, ne časti, sami sebi so samo iztrebki.

  • Avatar praufo
    praufo 13:40 19.avgust 2020.

    ne vem zakaj ta slo božiček govori toliko o številki 40 ... kje so to najdl, zakaj ravno 40? a je to povezano s število ventilatorjev, ki so zdaj itak parkirani, ker so baje narejeni za kitajski šteker, ... a ...prikaži več kdo ve zakaj je ta številka, meni ni jasno