Zdravje > Aktualno
13153 ogledov

Ukrepi ne delujejo: Krivulja aktivnih primerov noče in noče navzdol

Covid-19, UKC Maribor, hitri testi UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, hitri testi
Novi podatki niso spodbudni, v Sloveniji še vedno veliko okužb. Umrlo je 36 covidnih bolnikov. Podatki iz bolnišnic vendarle boljši.

V Sloveniji so v ponedeljek ob 10.750 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.957 ljudeh.  Včeraj je bilo s 5.677 PCR testi potrjenih 1.549 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 27,3 odstoten (v nedeljo 29,6).

Novi podatki niso najbolj spodbudni, prejšnji ponedeljek je bilo namreč potrjenih 1538 novih okužb. Ob sicer nekoliko manj opravljenih PCR testih, je bil tudi delež pozitivnih testov včeraj višji, saj je bil prejšnji ponedeljek 25,6 odstoten. 

Hitrega, antigenskega testa se je včeraj po Sloveniji udeležilo 5.073 ljudi, med katerimi jih je bilo pozitivnih 408 oziroma osem odstotkov. Dan prej je ta delež znašal 7,7 odstotka. V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 18.965 prebivalcev, kar je 2,3 odstotka več, navaja Sledilnik. 

Vlada je preko tviterja sporočila, da so v Sloveniji v ponedeljek skupno opravili testov (hitrih in PCR) in potrdili okužbo pri 1957 ljudeh. Delež pozitivnih testov (seštevek PCR-testov in hitrih testov) je tako znašal 18, 2 odstotka. 

Za primerjavo: V nedeljo v Sloveniji v nedeljo skupno opravili veliko manj, to je 1976 testov (hitrih in PCR) in potrdili okužbo pri 517 ljudeh. Delež pozitivnih testov (seštevek PCR-testov in hitrih testov) je tako v nedeljo znašal 26,2 odstotka. V nedeljo je v Sloveniji umrlo še 30 bolnikov s covidom 19, v ponedeljek 36.

Spodbudno: Krivulja hospitaliziranih se obrača 

Ob vseh teh podatkih in dejstvu, da se zdaj upoštevajo tudi hitri, antigenski testi, je tako še kako pomembno stanje v naših bolnišnicah oziroma na tamkajšnjih covidnih oddelkih. Današnji, zadnji podatki, nam vendarle pokažejo boljšo sliko.

Danes se v slovenskih bolnišnicah zaradi covida zdravi 1170 ljudi, ker je 51 manj hospitaliziranih. Včeraj je bilo odpuščenih kar 157 bolnikov, sprejeli so jih 120. Sicer je na ponedeljek na račun vikenda običajno več odpustov. Na intenzivni negi se zdravi 198 najhuje bolnih - devet manj kot dan prej. 

Množično testiranje se nadaljuje

hitro testiranje | Avtor: Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu. Anže Petkovšek
V več slovenskih mestih se tudi danes nadaljuje množično testiranje s hitrimi testi. Na odvzem brisa se ni potrebno posebej naročati. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Preprosto pridete na lokacijo, kjer vam usposobljeno osebje odvzame bris. Aktualni seznam lokacij množičnega testiranja najdete tukaj.

Kdaj se bodo najmlajši vrnili v šole?

Na vprašanje, zakaj otroci prve triade ne gredo v šolo, kot je ministrstvo napovedovalo še pred dnevi, je šolska ministrica Simona Kustec včeraj dejala da bo dokončna informacija o tem znana v sredo zvečer ali četrtek dopoldne. Za zdaj je jasno le, da se bodo šole odprle za otroke s posebnimi potrebami.

Državni zbor bo na današnji izredni seji potrjeval nov protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta, tako kot predhodnih šest, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa še vrsto dodatkov za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Sicer bo po sprejetju veljalo, da bodo 3. januarja izjemoma odprte trgovine z živili. Da ne bi bile trgovine zaprte tri dni zapored, so kot izjemo predlagali tudi 27. december, česar pa niso sprejeli pravočasno. Kot že rečeno bodo PKP 7, v katerem je govora tudi o trgovinah, poslanci potrjevali danes. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 28
  • Avatar praufo
    praufo 19:17 29.december 2020.

    dokler gospa beović ne zamenja frizerja, ukrepi ne bodo delovali, zelo enostavno

  • Avatar praufo
    praufo 18:48 29.december 2020.

    ja pa sej mate novo cepivo, nove pošiljke še prihajajo , folk naj se množično cepi, pa to je to ... ne da se pa vse naenkrat

  • kr_en0 15:47 29.december 2020.

    Tako naši doktorji trndo delajo 😡😡😡 po tem se vidi koliko je stvar resna https://youtu.be/CvRZkRqGGPs pa se plačani so duplo