Zdravje > Aktualno
1803 ogledov

Kako najhitreje na gastroskopijo

Zgaga Profimedias
Vsi, ki so že opravili gastroskopijo, vedo, da je pregled neprijeten. Zato lahko bolniki zaprosijo tudi za pomirjevalo. S pomočjo svetovalcev v Spletni kliniki boste na nebolečo gastroskopijo v Specialistični bolnišnici Sveta Katarina naročeni takoj ali v nekaj dneh.

Gastroskopija je varen in natančen endoskopski pregled zgornjih prebavil, ki zdravniku omogoča neposreden pogled v notranjost požiralnika, želodca in dvanajstnika. Zaradi stresnega in hitrega načina življenja, nezdrave hrane in drugih škodljivih navad, je na pregled v gastroenterološko ambulanto napotenih vse več ljudi. Prav zato ni presenetljivo, da lahko na pregled čakate tudi pol leta.

Preiskavo se priporoča tudi kot preventivni pregled predvsem za ljudi v zreli dobi, saj nekatere hude bolezni požiralnika in želodca lahko trajajo kar nekaj časa brez pomembnih simptomov.

Glede na podatke iz seznama čakalnih dob Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), boste na gastroskopijo v povprečju čakali dva meseca, ponekod pa štiri ali celo šest mesecev. Svetovalci v Spletni kliniki bodo termin za vaš pregled našli takoj ali v nekaj dneh, ves čas so dostopni na telefonski številki 041 440 905.

Kdaj na pregled

Razlogi za pregled so denimo hujšanje, izguba apetita, pogosto bruhanje, bolečine v trebuhu, slabokrvnost, kri v blatu, zaprtost, dolgotrajna driska, patološki rezultati delovanja jeter, otekanje trebuha, porumenelost oči in kože, težave in bolečine pri požiranju, zgaga in podobno.

Gre za zanesljivo metodo pri odkrivanju vzroka krvavitve, vnetja, razjede ali tumorja požiralnika, želodca in dvanajstnika. Med pregledom je mogoče narediti tudi nebolečo biopsijo s posebnimi kleščami, odvzeti vzorci pa se pozneje posebej analizirajo. Zaradi izjemne natančnosti endoskopija velikokrat razkrije stvari, ki jih s pomočjo radiografije ni mogoče odkriti.

Če vam bo neprijetno, lahko še pred samim posegom prosite zdravnika za pomirjevalo. Morda vam bo zdravnik v grlu razpršil lokalni anestetik ali ga boste morali grgrati. S tem bo delovanje gastroskopa manj ovirano.

Le vrhunske storitve

Gastroskopija je sicer le ena od zdravstvenih storitev, na katero se prek Spletne klinike lahko odpravite v tujino in to brez čakalnih vrst. Zaradi nizkih cen v Specialistični bolnišnici Sveta Katarina se mnogo strank odloča za samoplačniške preglede, številni pa dobijo povrnjene stroške s strani ZZZS. Na podlagi evropske direktive o čezmejnem varstvu lahko namreč vsak zavarovanec ZZZS z napotnico odide na pregled ali poseg v drugo državo EU, stroške pa mu zavod vrne. 

Številni Slovenci odhajajo v Sveto Katarino tudi na druge preglede, denimo na koloskopijo, magnetno resonanco, ultrazvočno diagnostiko, ultrazvok kolkov, diagnostiko bolezni hrbtenice in nevrološko diagnostiko. Specialistična bolnišnica je tako priljubljena trudi zato, ker dela tamkajšnja ekipa le v skladu z najvišjimi strokovnimi standardi. Za vse dodatne informacije o gastrskopiji in drugih pregledih brez čakalnih vrst pa so vam brezplačno na voljo svetovalci Spletne Klinike.

Preberite še:

Na specialistični pregled brez čakalnih vrst