Zdravje > Aktualno
4921 ogledov

Lugolova raztopina: Zaradi visoke vsebnosti joda lahko povzroči ščitnično bolezen

Zdravila Shutterstock
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so opozorili pred pred zavajajočim oglaševanjem koristnih učinkov Lugolove raztopine, ki lahko povzroči ščitnično bolezen.

Specialisti za obravnavo bolezni ščitnice so na spletu in v poljudnih revijah zaznali oglaševanje in prodajo Lugolove raztopine, ki naj bi imela številne čudežne in zdravju koristne učinke.

"Raztopina vsebuje v eni sami kapljici nekaj 10-krat več joda, kot je priporočen dnevni vnos. Zaradi visoke vsebnosti joda lahko Lugolova raztopina povzroči ščitnično bolezen," opozarjajo na UKC.  

Zdravju škodljive zaplete lahko povzroči zelo majhna količina

Kot poudarjajo, oglaševanje in prodaja Lugolove raztopine brez medicinske indikacije predstavlja očitno odstopanje od sodobnih strokovnih priporočil, raztopina pa lahko pri bolnikih z boleznimi ščitnice že v zelo majhnih količinah poslabša ščitnično bolezen in povzroči zdravju škodljive zaplete.

Zaradi objave članka v reviji Misteriji so v Lekarni Ljubljana opozorilo glede lugolove raztopine podali že ob ozidu članka, aprila lani. 

Zdravilne lastnosti, ki jih jod nima

"V omenjenem članku se jodu predpisujejo različne zdravilne lastnosti, ki jih ta element nima. Med drugim se omenja tudi kot sredstvo proti depresiji in zaprtju, za detoksikacijo, zdravilo proti raku itd. Raziskave in empirične izkušnje te navedbe ne podpirajo. Nujno je poudariti, da ne zdravljene oziroma napačno zdravljene bolezni lahko bistveno poslabšajo zdravstveno stanje bolnika," so zapisali.

Le na zdravniški recept

Jod je nujno potreben element za pravilno delovanje ščitnice, v visokih odmerkih pri zdravih ljudeh pa moti njeno delovanje. Dnevna potreba po jodu je pri zdravih odraslih približno 200 mikrogramov. To količino joda običajno dobimo dnevno s hrano. "Lugolova raztopina lahko povzroči tudi razjede na želodcu in požiralniku. Poleg tega so znane, čeprav bolj redke, tudi poškodbe dihal in ledvic," so še opozorili v Lekarni Ljubljana, kjer Lugolovo raztopino odtlej izdajajo  zgolj po predpisu zdravnika in na beli zdravniški recept.

"Zakon o zdravilih loči oglaševanje zdravil širši javnosti in oglaševanje strokovni javnosti. Oglaševanje na tem področju mora vzpodbujati smotrno uporabo zdravil, pri čemer mora biti zdravilo predstavljeno objektivno in brez pretiravanja o njegovih lastnostih, prav tako ne sme biti zavajajoče," poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Oglaševanje zdravil na recept prepovedano

V širši javnosti je sicer pri nas dovoljeno oglaševati le zdravila, ki se izdajajo brez recepta, prepovedano pa je oglaševanje zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški ali veterinarski recept. Nadzor nad oglaševanjem zdravil opravljajo farmacevtski inšpektorji javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Zakonodaja predvideva tudi globe za kršitelje.

Globe od 8000 so 120 000 evrov

"V skladu z zakonom so tovrstne kršitve opredeljene kot hujši prekrški. Zanje je opredeljena globa, in sicer za pravno osebo od 8000 do 120.000 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost od 500 do 3000 evrov, za odgovorno osebo, katere od prej navedenih statusnih oblik, pa 500 do 5000 evrov,"  še navajajo na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • Matjaz Rogel 11:54 19.november 2015.

    - V RSloveniji uradno pišemo in govorimo - samo v našem jeziku - slovenščini ..in to prosim upoštevajte ! -ssNaš I. Cankar že ve !

  • Majazmaja 10:51 19.november 2015.

    S. H. H.: Še en biser. Sem mislila, da Vam samo slovenščina ne gre, zdaj pa vidim, da tudi splošna razgledanost šepa ... A lahko, lepo prosim, popravite celoten članek (ne samo slovničnih napak)?! Pa knjigo za kemijo za osnovno ...prikaži več šolo vzemite v roke.

  • Ferluci 10:01 19.november 2015.

    Ah, vidim da avtorji članka spremenili LUG v LUGOL...