Zdravje > Aktualno
172 ogledov

Manj kadilcev, več Parkinsonove bolezni

Tzlepotazdravje 07.12.11, kajenje, cigaret, cigareta, foto: shutterstock Žurnal24 main
Čeprav je opustitev kajenja nakaj najboljšega, kar ste storili za svoje zdravje, opuščanje cigaret povečuje tveganje za nastanek Parkinsonove bolezni, v najnovejši raziskavi ugotavljajo ameriški znanstveniki.

Raziskovalci so že ugotovili, da je pri kadilcih manj verjetno, da bodo resno zboleli za to zahrbtno boleznijo.

Za tobačni dim sicer velja, da zmanjšuje pričakovano življenjsko dobo in kakovost življenja, čeprav naj bi tveganje za nastanek Parkinsonove bolezni zmanjšal kar za tretjino v primerjavi s skupino ljudi, ki niso kadilci.

Zakaj se to zgodi še ni znano, verjetno pa naj bi šlo za lastnost nikotina, ki deluje kot stimulator dopamina, hormona, ki je odgovoren za psiho-čustveno stanje osebe.

Tobak vsebuje tudi snovi, ki delujejo kot mao inhibitorji, te pa uporabljajo za zdravljenje simptomov Parkinsonove bolezni.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raziskovalci iz ameriške zvezne države Minnesota sedaj pravijo, da je velika kampanja proti kajenju, ki se je začela v sredini prejšnjega stoletja razlog za povečanje števila primerov Parkinsonove bolezni desetletja kasneje.

Najbolj se je to opazilo pri moških, ki so še kako prevladovali kot kadilci: "Naša študija kaže, da število bolnikov v obdobju med letoma 1976 in 2005 povečalo, zlasti pri moških, starejših od 70 let," je dejal Walter Rocca iz klinike Mayo, Rochester, kjer je omenjena študija potekala celih trideset let. 

Po njegovem mnenju je vse skupaj mogoče povezati  z dramatičnimi spremembami kadilskih navad, ozaveščanju in protikadilski kampanji, ki so se zgodile v drugi polovici 20. stoletja, pa tudi s spremembami v načinu življenja in spremembami v okolju. 

kajenje cigarete | Avtor: EPA EPA

Seveda to ne pomeni, da bi omenjeni strokovnjaki zagovarjali kajenje, saj je opuščanje cigaret zagotovo najboljša stvar, ki smo jo storili za zdravje.

Preberite še:

 

Komentarjev 1
  • mph 12:16 22.junij 2016.

    Me zanima kako je človeštvo preživelo čase do odkritja tobaka. :-)