Zdravje > Aktualno
4360 ogledov

Mateja Logar: "Kar se tiče mojih občutkov, so ti delno mešani"

Mateja Logar, infektologinja Tina Roš Mateja Logar, infektologinja
Novi minister za zdravje se je "zaradi situacije, ki je nekoliko drugačna kot konec lanskega leta" odločil prevetriti sestavo svetovalne skupine za covid-19. Nova vodja Mateja Logar pravi, da so njeni občutki pred novo nalogo "delno mešani."

Vlada je na včerajšnji seji dopolnila nacionalno strategijo cepljenja, "Cilj je, da bi dosegli 60-odstotno precepljenost, s čimer bi lahko učinkoviteje obvladovali epidemijo." je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, ki je podrobneje predstavil načrt cepljenja v prihodnjih mesecih. Nova strategija predvideva 61 cepilnih centrov, je dodal. 

Zamejevanje širjenja novih različic koronavirusa bo po ministrovih besedah velik izziv, zato bo jutrišnja seja vlada v veliki meri potekala prav tej smeri. Na vprašanja, ali smo v Sloveniji res potrdili nov, tokrat nigerijski sev, je minister odgovoril. "V zadnjem tednu je bilo sekvencioniranih 62 primerov britanskega seva. V Sloveniji imamo dokazan in potrjen primer južnoafriškega seva."

Glede morebitnega zapiranja javnega življenja, o čemer je včeraj v DZ govoril premier Janša, je Poklukar povedal, da si tega stroka ne želi," a obstaja realna grožnja."

Svetovalno skupino je bilo treba prevetriti

Novi minister za zdravje se je "zaradi situacije, ki je nekoliko drugačna kot konec lanskega leta" odločil prevetriti sestavo svetovalne skupine za covid-19. Namesto Bojane Beović jo od danes vodi Mateja Logar, ki je za tem za TV Slovenija pojasnila, da bo nova skupina prvič sestankovala že danes popoldne.

" Kar se tiče mojih občutkov, so ti delno mešani"

"Princip dela ostaja podoben, gre za delo strokovnjakov z različnih področij. Moje delo je v tem, da koordiniram delo skupine in komuniciram naprej z ministrom. Kar se tiče mojih občutkov, so ti delno mešani. Strokovno območje načeloma obvladam, glede na podporo ostalih članov, ta del ni problematičen. Seveda pa je tukaj še ta osebni princip, kamor spadajo pritiski in dodatna mnenja, na kar se bo treba dodatno navaditi," je bila odkrita javnosti zelo znana infektologinja iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC). V svetovalni skupini bodo še njen kolega, infektolog intenzivist Matjaž Jereb ter infektologinja iz mariborskega UKC Nina Gorišek Miksić.

Problem je južnoafriška različica

Logarjeva je ob tem komentirala tudi izzive, ki jih po Poklukarjevih besedah čakajo na jutrišnji seji vlade in na kateri bo v vlogi vodje svetovalne skupine prvič sodelovala. Gre seveda za nove različice virusa, za katere infektologinja pravi, da se bodo pojavljale, "vse dokler je virus izrazito prisoten."

"Problem je južnoafriška varianta, za katero vemo, da je cepljenje manj učinkovito. Na srečo pri angleški in brazilski ni takšnih težav. Vemo tudi, da se lahko celo pojavi povsem varianta, ki bo odporna na vsa cepiva in tukaj se postavi glavno vprašanje, kaj narediti. Vemo, da so farmacevti ta cepiva pripravljeni hitro spremeniti, vendar to pomeni, da bi bilo treba ljudi znova pocepiti in bi spet bili na začetku, kar pomeni, da bi se proces učinkovite zaščite s cepljenjem znova krepko prestavil nazaj."

Fafangla skupina ta trenutek zelo potrebuje

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo člani svetovalne skupine njegov direktor Milan Krek, prvi epidemiolog Mario Fafangel ter sociologinja Lucija Mak Uhan. Fafangel je bil sicer član skupine že v prejšnji sestavi, a je iz nje izstopil. Poklukar je danes dejal, da gre za velikega strokovnjaka, "ki ga skupina ta trenutek nujno potrebuje".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 27
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:23 02.marec 2021.

    Čisto vseeno kdo je zdravstveni minister in kdo v svetovalni ekipi, navodila pridejo od "velikega" Janeza. Tole je vse isto sranje, samo drugo pakovanje.

  • Avatar MS
    MS 16:36 02.marec 2021.

    1. ali je cilj kapitalizma pridobivanje kapitala? 2. ali so gospodrske panoge instrument za ustvarjanje kapitala? 3. ali se gospodarske panoge trenutno globalno ustavljajo? 4. ali je za to kriva globalna pandemija covida-19? 5. ali gre za svetovno zaroto in ...prikaži večn če kdo jo izvaj in proti komu? 6. ali so se vse svetovne vlade od zahodnih do vzhodnih, severnih in južnih, kapitalističnih in komunističnih popolnoma uskladile in sinhrono izvajajo teror nad svojimi ljudstvi?

  • NeAnonimni 16:33 02.marec 2021.

    minimalno 8000€ na covid pacienta poskrbi, da ni gripe pacientov..