Zdravje > Aktualno
8777 ogledov

MDMA: 17-letnik končal na intenzivni negi

Droge
Pozor, pojavila se je tabletka ekstazija z zelo visoko vsebnostjo MDMA.

"Pazljivo! Pojavila se je tabletka ekstazija, roza pharaoh s pisanimi pikicami, z zelo visoko vsebnostjo MDMA, vsebuje ga 261 miligramov," so konec septembra opozarjali na DrogArtu. Italijanska tiskovna agencija Ansa pa danes že poroča o primeru 17-letnika, ki je v nedeljo končal na intenzivni negi prav zaradi tabletke ekstazija, ki je vsebovala veliko količino MDMA.

Stranski učinek Zdravje Opozorila zdravnikov: 18 letnik vzel tabletko in umrl

Mladenič se je na zabavi v Milanu po poročanju Anse zgrudil na tla, za njegovo življenje pa so se do danes borili na intenzivni negi. Danes je njegovo stanje stabilno.

Zmanjšaj možnost za zaplete

"V zadnjem času se pojavljajo tudi drugi ekstaziji z visoko vsebnostjo MDMA, ki predstavljajo višje tveganje za zaplete pri uporabi," pravijo na DrogArtu.

Po njihovih navedbah se že pri količinah večjih od 120 miligramov poveča možnost za zaplete zaradi zaužitja MDMA, kot so slabost, bruhanje, pojav krčev, nemirnost in paranoja, hujše motnje motorike, motnje zavesti, pregrevanje telesa in tako dalje.

"Doza MDMA je 1 do 1,5 miligrama na kilogram telesne teže. To pomeni, da je za osebo, ki na primer tehta 60 kilogramov, doza 60 do 90 miligramov. Dvesto ali več miligramoc za marsikoga pomeni vsaj dvakratno dozo, pri kateri se neželeni učinki močno povečajo," opisujejo.

Dodajajo, da se pri dozah višjih od 400 miligramov izredno poveča možnost smrtnega predoziranja.

Za uporabnike svetujejo, da vedno preverijo, kakšno tabletko imajo (Več na: https://www.drogart.org/droge/testi/ekstazi.html). "Poskusi izvedeti čim več informacij o vsebnosti tabletke in učinkih. Vendar bodi previden, enak izgled ne pomeni nujno enake vsebnosti," pravijo.  

Svetujejo, da se tabletko pred uporabo testira: "Začni s četrtinko ali vsaj polovičko in počakaj dve uri, da vidiš kakšni so učinki. Če se odločiš redozirati, bodi previden. Tako vedno bolj obremenjuješ telo, poleg tega pa se večajo negativni učinki."

"Ne mešaj z drugimi drogami, vključno z alkoholom, saj to poveča možnost za zaplete in predoziranje. Pij dovolj tekočine, vendar ne več kot pol litra na uro, privošči si dovolj počitka in svežega zraka," dodajajo.

slovenija 24.08.07, kokain, droga, foto:nn Slovenija Policisti zasegli prepovedano drogo MDMA

 

Komentarjev 2
  • Fulmmer 23:02 02.oktober 2018.

    Super, sedaj jih pa še učite kako se naj drogirajo, kako naj postopoma povečujejo dozo. Kdor se hoče naj se do konca zadane da ne bo več problemov z njim.