Zdravje > Aktualno
7894 ogledov

Medicinske sestre gredo na cesto, takšne so zahteve

Medicinske sestre v URI – Soča URI – Soča Medicinske sestre v URI – Soča
"Sestre bomo šle čisto same na cesto, da dokažemo, da nismo ovčke," je povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Medicinske sestre so za 22. februar napovedale protestni shod. Po besedah predsednice Sindikata delavcev v zdravstveni negi (SDNZS) Slavice Mencingar jim je dovolj ignorance s strani vlade glede njihovih plač. "Bili smo popolnima spregledani, čeprav smo v dogovoru podpisali, da se bomo pogajali."

Vlada v decembra zaključenih pogajanjih s sindikati zdravstva in socialnega varstva namreč ni pristala na zvišanje plač v plačni skupini E3, ker da so bila ta delovna mesta dviga plač deležna že v dogovoru z vlado Janeza Janše novembra 2021. Velik del zaposlenih je takrat prejel enega ali dva dodatna plačna razreda, zaposleni na najtežjih deloviščih, denimo v urgentni dejavnosti, pa pet razredov.

Po besedah sindikalistke je trenutno njihova glavna zahteva, da vlada zaposlenim v plačni skupini E3 doda toliko plačnih razredov, da bo skupni dvig z upoštevanjem dogovora novembra 2021 znašal štiri plačne razrede. Mencingar je ob tem spomnila, da se bodo po decembrskem dogovoru drugim zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu plače dvignile večinoma do štiri plačne razrede. "Ne razumemo ignorance, da ima vlada tako neenakopraven odnos, saj so drugim skupinam v zdravstvu že dvignili plače za štiri plačne razrede."

"Medicinske sestre smo prvi in zadnji stik s pacientom, smo tampon cona med zdravniki in ostalimi zaposlenimi. Med vsemi temi nas največ primanjkuje," je še dejala in dodala. "Sestre bomo šle čisto same na cesto, da dokažemo, da nismo ovčke. Dokazati želimo tudi, da brez nas ni zdravstva." Shod medicinskih sester bo sicer dva dni pred velikim shodom dela sindikata javnega sektorja, kar je včeraj napovedal njihov glavni pogajalec Jakob Počivavšek. "Nismo bili vabljeni," je pojasnila Mencingar.

Če bo treba, tudi stavka

Če ne bo posluha, bodo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi nadaljevali z aktivnostmi. "Člane bomo obveščali, da bodo delali v krogu njihovih kompentenc, da ne sprejemajo dodatnih nalog, na primer pri težnjah, da se razbremeni zdravnike. Gre za referenčne sistre, ki so najmanj plačane. Te sestre so naredile največ, saj se ljudje zelo pogosto oglašajo v teh ambulantah."

"Ne bomo čakali, da bo reforma začela delovati, kar bo šele čez eno leto. Stebri, stebrički, količki, to je vse zapleteno."

Naslednja aktivnost je stavka. "Zavedamo, da se da ne moremo stavkati, kot na primer učitelji. Vedno mora biti nekdo prisoten, zato bo stavka prilagojena z nujnimi zadevami. Po shodu bomo videli reakcije in se potem odločali," je še povedala sindikalistka.

dezurni@styria-media-si

 

 

Komentarjev 6
  • Ender3 18:55 19.januar 2023.

    Končno, dovolj ste pričakovale in upale. In zakaj ne bi protestirale kar, na delovnih mestih, da se v praksi vidi in ceni njihov pomen..Bodo pa, /karikirano/končnu njim nadrejeni in predobroplačani teamski zdravniški sodelavci priskočili na pomoč..

  • rd2dmk2 17:14 19.januar 2023.

    zakaj nihče ne reče drugim znižajte ( 4 razrede ). zakaj vsi vpijejo tudi nam ? pa če smo pošteni, tudi medicinske sestre so dobile ohoho dodatkov. NEKATERE. ampak NE VSE. in sedaj zahtevam da se tele medicinske sestre in ...prikaži več in pa ves zbor JU najprej vsede med sabo in porihta dobro in slabe. dost je tega vsi hočemo, delal bi pa en al pa dva. sindikat- za to ste- da zahevate da so dobri plačani, slabi pa štrafani. jasno?! sindikalisti. ker drugače bo treba nekje začet tepst in jest bi pri sindikatu.

  • lojs 15:34 19.januar 2023.

    truplo plačnega sistema javnega sektorja je formalno še vedno v uporabi in zato mamo kar mamo, razsulo na vshe koncih ... osnova oz. izhodišče je izobrazba , ne pa delo, znanje in uspešnost ... zato je tudi napredovanje tako težavno ...prikaži več ... nekoč je bil javni sektor privlačen zaradi neke stabilnosti in še kar dobrih plač, danes pa razpada na vseh koncih in ljudi bo zmanjkalo