Zdravje > Aktualno
753 ogledov

Medicinskim sestram prekipelo, napovedale so celo stavko

zdravstvo Saša Despot
Zaposleni v zdravstveni negi na rešitve čakajo že zelo dolgo. Sestre zapuščajo poklic in odhajajo v tujino.

Če dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni in babiški negi ne bo sprejet do 18. maja, bodo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti, ki lahko privedejo tudi do stavke. V sporočilu za javnost so zapisali, da bi jo izvedli "še pred začetkom poletnih dopustov," torej junija. Začeli bi z dvourno opozorilno stavko in nadaljevali naprej. 

Ministrstvo za zdravje bi sicer moralo v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument o aktivnostih in kompetencah potrditi že do sredine lanskega leta. Zamujen pa je tudi že rok, ki so ga konec lanskega leta predvideli v stavkovnem sporazumu.

Marca se je znova zapletlo, ker so zbornica in sindikati vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv.

Novi minister za zdravje Aleš Šabeder se je nato prejšnji teden s predstavniki zaposlenih v zdravstveni negi dogovoril o novem roku. Kot je razkril na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, naj bi dokument uskladili do konca tega meseca. Člani odbora pa so se nato odločili, da ministru dajo še kakšen dan več in ga pozvali, naj soglasje k usklajenemu besedilu poklicnih aktivnosti in kompetenc v zdravstveni in babiški negi poda do 18. maja.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice