Zdravje
1649 ogledov

Medicinske sestre: "Enostavne rešitve bodo še poslabšale razmere"

zdravstvo Saša Despot
V zbornici zdravstvene in babiške nege so ogorčeni nad izjavo ministra za zdravje Sama Fakina, ki je med ukrepi na področju primarnega zdravstva napovedal, da bi lahko nekatere administrativne naloge prevzela diplomirana medicinska sestra.

"Že več kot 10 let opozarjamo na preobremenjenost in pomanjkanje izvajalcev zdravstvene nege. Ti v vse večjem številu odhajajo na delo v tujino ali celo zapuščajo poklic," so v odzivu na ministrove izjave zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza).

V Zbornici - Zvezi se sprašujejo, v katerem vzporednem svetu živi minister za zdravje, ki se spreneveda glede nemogočih razmer v zdravstvenem sistemu in trdi, da številke kažejo, da problemov ni. Kot so zapisali, so zdravstveni timi preobremenjeni in s skrajnimi močmi vzdržujejo strokovnost. "Enostavne rešitve, ki ne bodo sistemsko reševale težav v zdravstvenem sistemu, bodo še poslabšale razmere," so prepričani. Dodali so še, da kakovostne in varne obravnave bolnikov s premalo in s preobremenjenim kadrom ne bo mogoče zagotoviti.

Samo Fakin Zdravje Minister: Primarni zdravstveni sistem ne razpada

Ministra Sama Fakina v Zbornici - Zvezi vse od nastopa mandata prosijo za sprejem pripravljenega dokumenta Kompetence in poklicne aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, ki je osnova za nadaljnje urejanje dejavnosti zdravstvene nege in poklica ter temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Dokument je stroka pripravila decembra 2017 skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, a še vedno čaka na podpis ministra, so spomnili. Na konkretna vprašanja, zakaj minister blokira dokument, še niso prejeli odgovora.

Zbornica - Zveza se pridružuje zdravnikom v pozivu k sistemskemu reševanju razmer v zdravstvenem sistemu, saj je slovensko zdravstvo v slabem stanju. "Ni več časa za sprenevedanje, skrajni čas je za resen in temeljit pristop k reševanju težav zdravstvenega sistema," je še pozvala predsednica Zbornice - Zveze Monika Ažman.

zdravstvo Na dveh frontah Zdravje Minister Fakin osupnil tako zdravnike kot medicinske sestre

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.