Zdravje > Aktualno
1037 ogledov

Minister o rešitvi za 130.000 ljudi. Začetek 15. januarja

Zdravnik zdravniški pregled pri zdravniku Profimedia
Ambulante bodo začele delovati 15. januarja.

"Pacient, ki nima izbranega osebnega zdravnika, bo prišel v ambulanto zdravstvenega doma, kot da bi prišel k svojemu osebnemu zdravniku. To bo običajna ambulatna, ki bo delala, kot vsaka druga. Razlika je le v tem, da ta pacient ne bo imel osebnega zdravnika, bo pa dobil vse potrebne storitve," je na novinarski konferenci na temo problematike v primarnem zdravstvu, ko okoli 130.000 ljudi danes nima osebnega zdravnika, dejal minister za zdravje Daniel Bešič Loredan. 

Poleg zaposlenih v javnem zavodu, kjer bo ambulanta, se bodo vanjo lahko vključevali tudi zdravniki koncesionarji z licenco splošne oz. družinske medicine s tega območja ter pri njih zaposleni zdravstveni delavci in sodelavci, je še pojasnil minister. Sicer se bodo zdravniki ter drugi zdravstveni delavci in sodelavci  v ambulante po zakonu vključevali prostovoljno.

Predlog pravilnika o podrobnejši vsebini in načinu organiziranja ambulant za bolnike brez izbranega osebnega zdravnika je Ministrstvo za zdravje že objavilo. Ta predvideva sedem ambulant za polni ordinacijski čas, preostalih pa za krajšega. Javni zavod lahko delo ambulante za neopredeljene organizira tudi v soboto, še piše v pravilniku. 

Pa bo to rešilo težavo? Zdravstveni dom Ljubljana ( ZD Ljubljana) je na primer v zadnjih dveh letih skupno zapustilo kar 33 zdravnikov. Sicer so v največjem zdravstvenem domu pri nas med zaposlenimi že preverjali, kdo bi delal v ambulanti za neopredeljene, pa prav velikega zanimanje po besedah direktorice dr. Antonije Poplas Susič ni bilo: "Če so vsi obremenjeni, so vsi obremenjeni. Ni plačilo tisto, ki jih bo motiviralo," je za Delo pojasnila direktorica. 

Minister odgovarja, da bodo na odgovor o učinkovitosti tovrstnih ambulant čakali do konca marca. " Ambulante bodo začele delovati 15. januarja. Konec marca bomo potegnili črto in takrat odgovorili na vaša vprašanje," je pred novinarji odgovoril Bešič Loredan. 

Kako se prijaviti?

Glede na pravilnik bo zavarovana oseba prosto izbrala in se opredelila na ambulanto za neopredeljene tako, da bo podpisala listino o izbiri osebnega zdravnika, pri čemer se podatka o osebnem zdravniku na listini ne izpolni. Opredelitev na ambulanto za neopredeljene velja eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja.

V ZD Ljubljana že imajo podobne ambulante

V ZD Ljubljana so na primer v zadnjem letu vpeljali "kronične ambulante" kot vstopno točko do storitev primarnega zdravstva za paciente, ki so ostali brez osebnega zdravnika. "Kronična ambulanta je namenjena pacientom s kroničnimi obolenji, ki so zaradi prenehanja zaposlitve zdravnika v nekaterih enotah ostali brez osebnega zdravnika in si še niso uspeli najti novega osebnega zdravnika, deluje vsak dan. Informacije so objavljene na naši spletni strani, pacienti nas lahko pokličejo ali nam pošljejo elektronsko sporočilo. Izkušnje pacientov so zelo dobre. Prav tako imamo ob kratkotrajnejših odsotnostih organizirano nadomeščanje kolegov. Je pa treba povedati, da je število ljudi, ki jih zdravnik lahko obravnava na dan omejeno in morajo včasih pacienti za obisk v ambulanti počakati, ob triažiranju, ki je osnova zdravstvene obravnave," so nam pred časom pojasnili na ZD Ljubljana. 

vanda.levstik@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • bobubob 11:26 22.december 2022.

    Zakaj naj bi bilo enostavno, če je lahko komplicirano -bo služilo še več voluharjev. V Butalah bi predpisali da se lahko vsakdo ,ki je obvezno zavarovan, zdravi pri kateremkoli zasebniku - za storitev bi mu povrnili toliko, kot plačuje zavarovalnica ...prikaži večca tako storitev javni mreži, ki je praktično že dolgo ni več oz. je prestreljena z mafijo in lenobo (tudi intelektualno). Ampak ŽAL mi nismo Butale temveč pravna in socialna država.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:36 21.december 2022.

    Nove ambulante ? S katerimi zdravniki? Butale!

  • h4ck3r 12:30 21.december 2022.

    Spet ena nepremišljena poteza tega ministra. Kaj ne razume, da so zdravniki preobremenjeni ali jih pa primanjkuje. Torej ZD Ljubljana bo odprl takšno ambulanto, s katerim osebjem? Če ga primanjkuje!!! Pa se samo meni zdi ali nimajo pojma kaj delajo. ...prikaži več Mogoče še eno v vrsti zavajanj in leporečenja?