Zdravje > Aktualno
904 ogledov

Ministrica in zdravniki en drugega obtožujejo zavajanja

zdravniki Žurnal24 main
Zasebni zdravniki o zbiranju podpisov za referendum v ambulantah, zaradi česar jih je ministrica zatožila varuhu.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pred dnevi dejala, da zdravniki v ambulantah nagovarjajo bolnike k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, kar je po njenem neetično in zavajajoče. 

Ob tem je poudarila, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, za kateri se prav lahko zgodi, da bomo državljani odločali na referendumu, ne govori o čakalnih dobah.  Dejala je, da novela govori le načinu podeljevanja koncesij oziroma določa, kdo in kdaj jo bo dobil.

referendum Zbirajo podpise Zdravje Ta še ni mimo, pa se že obeta nov referendum Predlagatelji zakona želijo, da koncesionar dobi koncesijo takrat, ko javna mreža ne more v zadostni meri zagotavljati zdravstvenih storitev. "S tem postavljamo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom," je poudarila Kolar Celarčeva in dodala, da ne ukinjajo koncesij, pač pa jih urejajo na transparenten način. Sicer je ministrstvo o aktivnostih združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov obvestilo varuhinjo človekovih pravic.

Zdravniki in zobozdravniki: Zavaja ministrica

V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije zavračajo namigovanja ministrice in ji očitajo zavajanje. Kot navajajo, zakonodaja določa, da mora volivec poseben obrazec podpisati , ga odnesti na upravno enoto, nato pa podpisanega v originalu poslati na naslov pobudnika. Zbiranje podpisov v ambulantah torej ni mogoče, poudarjajo v združenju zasebnih zdravnikov.

Dodajajo pa, da so v ambulantah zasebnih zdravnikov na voljo informacije o tem, da zbiranje podpisov poteka in na kakšen način je podpis mogoče oddati. "Naše razumevanje demokracije namreč vključuje tudi celovito obveščanje državljanov, ki so hkrati, ko obiščejo naše ambulante, tudi naši bolniki. In prav je, da so ti čimbolj obveščeni, saj bodo kot bolniki najbolj čutili tudi posledice zakona," so zapisali v sporočilu za medije.

Neetično je pustiti bolnike v predolgih čakalnih vrstah

Ob tem poudarjajo, da je neetično obljubljati državljanom oziroma bolnikom storitve, do katerih potem predolgo ne morejo priti, neetično je pustiti bolnike umirati v predolgih čakalnih vrstah, neetično je sprejemati zakone, ki bodo še zmanjšali dostop bolnikov do zdravstvenih storitev, neetično je ne sprejeti celovite zdravstvene reforme, ki bi preprečila umiranje našega zdravstvenega sistema.

referendum drugi tir Zdravje Obeta se nam nov referendum

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise pod zahtevo referenduma so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo za zahtevo zbrati najmanj 40.000.

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:16 13.oktober 2017.

    Sploh ne vem v čem je težava!?!?! Recimo v Avstriji imamo zdravnike, ki zavarovalnica pokrije celoten znesek. Imamo tudi zasebnike, ki zavarovalnica pokrije delni znesek - vse gre na kartico, pa ni važno zasebnik al kocensionar - če pa nima ...prikaži več za kartice čitat, pa odneseš račun na zavarovalnico. Tko da je skoraj vseeno al greš k zasebniku ali kocensionarju, v vsakem primeru dobiš nazaj tolko, kolkor zavarovalnica krije v osnovi. Privat pač doplačaš luksuzne storitve.