Slovenija
709 ogledov

Ministrstvo črtalo sporni ukrep sankcioniranja staršev, ki zavračajo cepljenje otrok

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Shutterstock
Zdravljenje otrok, ki zbolijo za boleznijo proti kateri bi lahko bili cepljenji, pa so straši to neupravičeno zavrnili, bo krila zdravstvena blaganja, ne starši sami.

Določba v predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva, da bi morali starši za zdravljenje bolezni proti kateri bi otroka lahko cepili v okviru obveznih cepljenj, plačati sami, je črtana oziroma umaknjena, so za Žurnal24.si uradno potrdili na ministrstvu za zdravje.

Kakšni so razlogi za to, na ministrstvu niso pojasnili, je pa bil predvideni ukrep tudi v strokovni javnosti, deležen številnih kritik. Ministrstvu so očitali, da gre za nesprejemljiv represivni ukrep.

"Otroci bi bili kaznovani dvakrat"

Predvideni izključitvi pravice iz obveznega zavarovanja za zdravljenje bolezni, ki izhajajo iz opustitve obveznega cepljenja, so nasprotovali tudi člani zdravstvenega sveta. Kot je poročal STA, je Tadej Avčin s pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana menil, da bi bili takšni otroci dvakrat kaznovani za odločitev svojih staršev. Prvič zato, ker niso cepljeni, drugič pa zato, ker njihovo zdravljenje potem ne bi krila zdravstvena zavarovalnica.

"Iskali bi nove teorije zarote"

Tit Albreht se je strinjal, da bi lahko nasprotniki cepljenja, ki v tem iščejo teorije zarote, to omejitev izkoristili v dodatno iskanje teorij zarote. Kot alternativni predlog za spodbujanje obveznega cepljenja je navedel primere iz nekaterih držav, ki imajo obvezno cepljenje med pogoji za vstop v vrtec ali šolo.

Tudi po mnenju strokovnega direktorja celjske bolnišnice Franca Vindišarja gre pri tem za vprašanje sorazmernosti ukrepa. "Ali je res to potrebno, da v zakonu v letu 2017 rečemo, da bomo vzeli pravico otroku do zdravljenja."

Infektolog, sicer pa predsednik zdravstvenega sveta Franc Strle je menil, da bi bile posledice takega ukrepa prekomerne. V konkretnem položaju bi lahko namreč starše finančno uničilo, če bi morali samoplačniško kriti zaplete za zdravljenje. Tako bi bila po njegovem mnenju boljša rešitev, da bi omejili, koliko bi morali starši plačati za takšne primere.

Zdravljenje ne bi bila več pravica

Spomnimo, v predlogu zakona je bilo predvideno, da med pravice iz zdravstvenega zavarovanja med drugim ne sodijo zdravstvene storitve, ki so posledica zdravljenja bolezni, ki neposredno izhaja iz opustitve obveznega cepljenja, če za opustitev cepljenja ni navedenih zdravstvenih razlogov.

To bi v praksi pomenilo, da bi morali starši sami plačati zdravstveno storitev, ki bi bila potreba, če otrok zboli za katero od naštetih bolezni pa proti njej ni bil cepljen za to pa tudi ni obstajala zdravstvena indikacija, kar bi lahko pomenilo tudi, da bi morali plačati intenzivno nego v bolnišnici po morebitnem zapletu otroka, ki zboli za mumpsom, rdečkami, oslovskemu kašlju ...

Ministrica: Hoteli smo vzpodbuditi večjo odgovornost staršev

Ukrep so na ministrstvi predvideli zaradi upadanja števila cepljenih otrok. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da so s tem ukrepom želeli spodbuditi večjo odgovornost staršev. "Mogoče smo pa dali kaj v predlog zakona, da bi spodbudili debato."

Ali v predlogu zakona predvidevajo druge spremne, ki bi ustavile trenda padanja prelepljenosti, na ministrstvu niso pojasnili. O ustreznih rešitvah za omejitev opustitve cepljenja razpravlja posvetovalna skupina za cepljenje, ki jo vodi Bojana Beovič.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Vesna Dolšak 23:31 15.april 2017.

    JLPiccard, točno tako. Naj vsak kadilec plača za zdravljenje posledic svojega aktivnega in /mojega pasivnega/ kajenja in vsak alkoholik zdravljenje svoj ciroze jeter zaradi šnopsa, iz svojega žepa. Se strinjam takoj.

  • Žurnalček 18:17 15.april 2017.

    ALONESS @ Idi u PM ! Tvoj otrok , tvoja vest , tvoja odgovornost . Kaj želiš povedati in kaj zagovarjaš ? Če si udarjena z mokro čarapo , to ne oglašuj javno !

  • Žurnalček 18:12 15.april 2017.

    A te je kdo kaj vprašal ? Tvoj problem , tvoj otrok, tvoja odgovornost ! Jaz se s tem ne bi hvalil !