Zdravje > Aktualno
16747 ogledov

Ministrstvo: Te rastline morate nujno zavreči!

Profimedia
Ministrstvo zaznalo, da so pri nas prodajali te gensko spremenjene rastline.

Ministrstvo za okolje na podlagi ugotovitev inšpekcijskega nadzora opozarja, da obstaja možnost, da so bile na slovenskem trgu prodane gensko spremenjene oranžne petunije, ki jih ni dovoljeno razmnoževati in morajo biti uničene. Potrošnikom zato svetujejo, da konec rastne sezone zavržejo vse oranžne petunije med biološke odpadke.

Opravili inšpekcijo

Inšpektorat za okolje je informacije o sumu prodaje gensko spremenjenih oranžnih petunij na evropskem trgu in tudi v nekaterih slovenskih vrtnarijah dobil od Evropske komisije in je zato uvedel nadzor pri vrtnarijah.

V postopku so ugotovili, da so v vrtnarijah prodajali tudi oranžne petunije s komercialnimi imeni, kot so bila navedena v obvestilu Evropske komisije. Vrtnarije v Sloveniji so te petunije nabavile pri vsaj treh veletrgovcih iz držav članic EU.

Če jih imate, jih uničite

Posamezne vrtnarije so ob nadzoru poročale, da so bile glede suma prisotnosti gensko spremenjenih oranžnih petunij že zgodaj v sezoni predhodno obveščene in so jih umaknile iz prodaje ter uničile. Tako jih ob inšpekcijskem nadzoru ni bilo več ne na zalogi niti jih ni bilo možno kupiti.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Okoljsko ministrstvo potrošnike naproša, naj omenjenih rastlin ne razmnožujejo vegetativno ali s semeni, ker je takšno razmnoževanje gensko spremenjenih organizmov prepovedano.

Omenjene gensko spremenjene petunije sicer, kot so zapisali na ministrstvu, ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi in živali ali za okolje.

Komentarjev 2
  • evelux 07:20 03.oktober 2017.

    Hja naši še bodo biznis naredili iz teh odpadkov.....

  • Avatar Alioness
    Alioness 20:29 02.oktober 2017.

    Ne na bio odpadke, ker GM veriga ob gnitju razpade (tisto kar je bilo modificirano) in se potem veže na bakterije (tistega, ki zaužije ali razkraja ta organizem), nato bakterije ali organizem mutira. Zažgat pod kontroliranimi pogoji - to bi ...prikaži več moglo it med nevarne odpadke. https://www.youtube.com/watch?v=PCaOoPrTg5g