Zdravje > Aktualno
27917 ogledov

Mlada Hrvatica: "Hvala za vse predsodke in ponižanja"

mlada Hrvatica Instagram
"Ne moreš ven, saj ti niti ličila ne pomagajo, "prijatelji" se te izogibajo, nočejo na kavo ali se družiti s teboj na javnem mestu, ker se jim gnusiš," je zapisala najstnica.

"Iskreno, ne vem, kako začeti, vendar imam zadnje dni ogromno potrebo, da svojo zgodbo podelim z ljudmi," je na začetku zapisala mlada in pogumna Hrvatica Nicol Smoljan, ki je na svojem Instagram profilu objavila fotografije svojega z aknami prekritega obraza. "Mislim, da bi bilo treba o tem govoriti, ker ne gre toliko za fizični videz, čeprav bo večina opazila samo to, za kar jih ne obsojam. Tukaj gre za boj s samim seboj, to je boj zaradi katerega samozavest neusmiljeno pade, kjer so vsi močnejši od tebe...Ker si "ničvreden", "ker si grd" in "izgledaš kot pošast"  je zapisala dijakinja iz Pule, ki preko družbenih omrežij kljubuje popolnosti, ki jo le-ti vsiljujejo mladim. 

Vse se je začelo zadnje poletje. Akne so se jih najprej pojavile na čelu in se kmalu razširile na obraz, dobila jih je celo po prsnem košu in na ramenih. Vse to ji je povzročalo močne bolečine, zaradi katerih je zelo trpela. Sprva je mislila, da je kriva prehrana, zato je z jedilnika odstranila mleko, mastno hrano sladkor, vendar ni pomagalo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Iskreno ni sama ne znam kako krenuti ali već zadnjih par dana imam snažnu potrebu podjeliti ovu priču sa ljudima. Smatram da se o ovome treba pričati jer se tu ne radi toliko o fizičkom izgledu kao što će večina samo to i primjetiti (zbog čega ih ne sudim). Ovdje se radi o borbi. Borbi sa samim sobom. Ovo je ona vrsta borbe zbog koje samopouzdanje nemilosrdno pada u minus i vrsta gdje svi "imaju" veću moč od tebe. Jer "ti ne vrijediš", "jer si ružan/na" i "izgledaš kao čudovište". Gdje "nemaš što raditi vani jer ti ni šminka ne pomogne". Gdje "prijatelji" izbjegavaju kave i druženja na javnom mjestu jer im se gadiš. Hvala na tome, na predrasudama i poniženjima. Na žalost, iz najbližeg kruga poznatih, onih od koje bi se očekivala podrška, potpuno je izostala. Ovo je borba koja me naučila da nisu svi ljudi koje sam smatrala prijateljima, zaista prijatelji. Zapravo sam shvatila da jedino što mogu je biti zahvalna što sam na ovakav način morala naučiti što znači biti prijatelj. I bilo bi mi drago, koliko god da je moguće da se priča o ovome. Ne o meni. Nego općenito stanete i zapitate se. Danas i našem društvu fizički izgled je jedino što vrijedi i što je potrebno. Stari, nema veze ako si glup bitno da dobro izgledaš!!! Nas privlači vanjski izgled i to je u redu, takvi smo po prirodi ali to nije ključ za koji se trebaš vezati. Vanjski izgled se može iznenadno promjeniti radi nekog utjecaja baš kao što se meni dogodilo ALI ono što je unutar nas, e to je ono što se ne mjenja. I za kraj... želim reći ljudima koji se nose sa istim stvarima poput akni, mitesera,.. To što sada imaš na licu to je prolazno, a male duše koje su te odbacile radi toga jer si "čudovište" će se sa time nositi cijeli život. Mala im je duša za lijepu riječ i podršku, ne stane im ništa dobroga u usta jer su se zagadila ružnoćom. Nije to tvoja briga, nego njihova. #hvala #share #acnescars #acne #acneproblems #youarebeautiful #behappy #youredifferent And...NEVER forget to smile! Veliko HVALA za veliku podršku i slike kakve sam zamišljala, Photo credit: @marina.kaic ♥

A post shared by @ nicol.smoljan on

Odpravila se je k dermatologu, kjer so jih povedali, da je staknila bakterijo, zaradi katere je potrebovala antibiotik. Po terapiji je bilo nekoliko bolje, vendar akne še vedno niso izginile. "Ne moreš ven, saj ti niti ličila ne pomagajo, "prijatelji" se ti izogibajo, nočejo na kavo ali se družiti s teboj na javnem mestu, ker se jim gnusiš. Hvala za vse predsodke in ponižanja," je zapisala pogumna najstnica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

'No matter how hard it gets, the sun's gonna rise again.'🌞 #lovemyacnescars

A post shared by @ nicol.smoljan on

 

Nicol, ki je požela veliko podpore, je za hrvaške medije priznala, da se je izpostavila predvsem zaradi tistih, ki se soočajo s podobno težavo."Na žalost me ljudje z najbližjega kroga, tisti, od katerih bi to najbolj pričakovala, niso podprli. Ta boj me je naučil, da ljudje, ki sem jih imela za prijatelje, to niso. Pravzaprav sem ugotovila, da sem jim lahko samo hvaležna, ob njih sem se naučila, kaj pomeni biti pravi prijatelj. Bila bi vesela, če bi se čim več govorilo o tem. Pa ne o meni, na splošno. Da se ustaviš in vprašaš, zakaj je v današnji družbi fizični videz najpomembnejši. Stari, ni pomembno, če si neumen, pomembno je, da izgledaš dobro !!! 

 | Avtor: Marina Kaić Marina Kaić
Akne jo zelo bolijo, zato se med spanjem ves čas obrača, da najde pravi položaj. Nicol pravi, da ji ni lahko, ko se ljudje obračajo in govorijo za njo."Vendar se mi zdi, da je treba o težavi govoriti, tudi če pomagam samo eni osebi, sem zadovoljna," je za 24Sata povedala pogumna deklica.

Boli jo, ko si umiva obraz in si preko obraza povleče majico ali pulover. Na kozmetične izdelke še pomisliti ne sme, ličila so zanjo prepovedana. "Moja dnevna rutina vključuje samo umivanje obraza s posebnim milom, sledi nanašanje gela na obraz, po priporočilu dermatologa. To je vse. Sprva me je bilo sram iti ven, med šolskim izletom v Zagreb so mi za mizo v nekem trenutku akne začele puščati gnoj in bilo me je strašansko sram. Na srečo imam prijatelje, ki me podpirajo, za kar sem jim zelo hvaležna. V življenju je veliko hujših stvari, " je pojasnila za svoja leta zelo zrela najstnica. Povedala je, da se ji je po objavi na Instagramu oglasilo veliko mladih, ki so jo prosili za nasvet. 

 

Komentarjev 3
  • sdspecy 12:47 24.januar 2020.

    Na kaj takega (popolnoma neumestnega) lahko pomisli samo nekdo, ki v glavi nima nič!! Res groza, kakšni plehki osebki so med nami...

  • leonardo 13:27 21.januar 2020.

    Uhan v nosu? Uhani v ušesih? Kaj če bi dekle odstranilo ta kič. Ne rečem, da je to vzrok, lahko pa je.

Sorodne novice