Svet
150 ogledov

Mlajši ženski dovolili evtanazijo zaradi spolne zlorabe

Klinika Dignitas letno organizira okoli sto primerov pomoči pri smrti – največ b Žurnal24 main
Mlajša ženska, žrtev spolne zlorabe v mladosti, je umrla zaradi evtanazije, ker so presodili, da je njeno stanje neozdravljivo.

Nizozemska komisija za evtanazijo je objavila dokumente o evtanaziji mlajše ženske, stare nekaj več kot dvajset let, ki je umrla, potem ko so zdravniki in psihiatri presodili, da je nemogoče pozdraviti posttravmatski stres in druge težave, ki so nastopile kot posledica spolne zlorabe v otroštvu. 

Žensko, ki je s pomočjo smrtonosne injekcije umrla lani, so spolno zlorabljali od njenega petega do petnajstega leta starosti. Pri petnajstih so se začele pojavljati duševne motnje, zbolela je za anoreksijo, kronično depresijo in trpela močne halucinacije. Imela je obdobja, ko je imela močne samomorilske težnje, večkrat se je tudi samopoškodovala. Težave so se izrazile tudi v fizičnem smislu, saj je ostala priklenjena na posteljo. Njen psihiater je dejal, da ni bilo več upanja za njo. "Pacientka je svoje trpljenje doživljala kot nevzdržno," je pojasnil. 

Iz dokumentov je razvidno, da so dve leti pred njeno smrtjo, zdravniki zaprosili za drugo mnenje, na podlagi katerega je stekla intenzivna terapija, ki je bila začasno delno uspešna. Zdravljenje so prekinili lani, ko je neodvisni svetovalec dejal, da je primer brezupen. Obenem pa je svetovalec dejal, da je kljub duševnim motnjam, depresiji in nihanju razpoloženja, sposobna sama sprejeti odločitev, da konča svoje življenje. 

"Kaznovani so s smrtjo"

Primer močno odmeva v Veliki Britaniji. "Kot bi žrtvam zlorab pošiljali sporočilo, da so v primeru, če se pri njih razvije duševna motnja, kaznovani s smrtjo. Da je kazen za to, da so žrtve, smrt. To le še potrjuje, da je razmišljanje o uzakonitvi pomoči pri smrti zelo nevarno," se je odzval poslanec Robert Flello

Poslanka Fiona Bruce je dodala, da omenjeni primer nazorno kaže, zakaj evtanazija ne sme postati legalizirana v Veliki Britaniji. "Ta ženska je v težkem obdobju svojega mladega življenja potrebovala pomoč in podporo, da bi premagala svoje težave, ne pa možnost evtanazije," je dejala. 

Komentarjev 8
  • Igor Đukanović 10:33 12.maj 2016.

    Treba je pomagati, ko je še čas in ne modrovati, potem ko je že zdavnaj prepozno. Podobno se mi zdi neokusno proti splavu protestirati pred ginekološkim oddelkom bolnice. Takrat je že zdavnaj prepozno. Naj gredo raje protestirati pred gostilne, tam ...prikaži večtam kjer so fantje napili s prijatelji, ki so jih podprli v odločenosti, da "on že ne ve, kdo je naredil froca" in podobno...

  • Skippy 07:23 12.maj 2016.

    Kot vidiš, bi fanatiki radi odločali o tem, kdaj ti trpiš in da pač moraš trpeti, da bo v skladu z njihovo filozofijo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:30 11.maj 2016.

    Moje sožalje :(