Zdravje > Aktualno
77725 ogledov

Morda se ne boste smeli cepiti, ker vam tega nihče ne pove

Covid-19, cepljenje Profimedia Covid-19, cepljenje
Pri naročanju na cepljenje je treba letos prvič pomisliti na nekaj zelo pomembnega.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)  v teh dneh znova poziva k previdnosti, zaščiti in predvsem cepljenju proti klopnemu meningoencifalitistu (KME). Priporočajo ga vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki živijo ali se gibljejo na območju, kjer se pojavlja ta bolezen.

Pogostost okužb je sicer največja na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji. Slovenija je med najbolj ogroženimi območji na svetu, lani se je pri nas število obolelih znova zvišalo v primerjavi s prejšnjimi leti. Za KME je zbolelo 187 ljudi. 

Covid-19, Slovenija, narava Slovenija Zdravje Porazne številke: Na to nevarnost smo v času covida-19 očitno pozabili

Odrasli, stari 49 let, se proti KME lahko cepijo pri izbranem zdravniku v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). Cepljenje v breme OZZ pripada tudi otrokom, starim tri leta pri izbranem pediatru. Samoplačniško cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je mogoče pri izbranem zdravniku in na območnih enotah NIJZ. Poklicali smo v Ljubljano in v Maribor, kjer so nam povedali, da so zaradi obilice dela zaradi covida-19 trenutno naročajo za konec maja.

Cepljenje proti SARS-CoV-2 in drugimi virusi: Priporočljiv je 14-dnevni zamik

Vendar pozor, pri naročanju na cepljenje je treba letos prvič pomisliti na nekaj zelo pomembnega.

Če boste v tem času že prišli na vrsto za cepljenje proti koronavirusu, morate vedeti, da je med cepljenjem proti covidu-19 in drugimi cepljenji, torej tudi proti KME, priporočljiv dvotedenski zamik. "A le zato, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov posameznih cepljenj," nam je pojasnila družinska zdravnica in predsednica Komisije za zdravstveno varstvo odraslih v ZD Ljubljana Tadeja Čerin.

Kar pa ni tako preprosto. Če se strategija cepljenja proti covidu ves čas spreminja - po novem so v prednostni skupini za cepljenje proti covidu-19 starejši nad 50 let -, kar pomeni, da bo kmalu na vrsti nova skupina prebivalcev, je med prejetjem obeh odmerkov  natančno določen razmik, ki se pri tem še razlikuje po vrsti prejetega cepiva. Še najbolj enostavno je pri nazadnje odobrenem cepivu Jenssen, saj zadostuje še en odmerek.

Če torej menite, da boste kmalu cepljeni proti covidu, cepljenje proti KME zavisi tudi od tega, katero cepivo boste prejeli. "Astra Zeneca 2.odmerek je 12 tednov po prvem, kar pomeni, da po 14-ih dnevih lahko cepimo s 1.odmerkom KME in ponovno 2.odmerek KME 14 dni po prvem. Moderna ali Pfizer se cepita z 2.odmerkom po 4. oz 3.tednih, torej vas lahko za KME cepimo šele 14 dni po 2.odmerku za Covid, vmes ne , ker bi bilo potrebno prestavljati," se glasi precej zapleteno navodilo, ki smo ga prejeli od družinskega zdravnika. 

"Seveda je tudi zaščita pred klopi pomembna, vendar tokrat svetujemo, da dajete prednost cepljenju proti covidu-19. Gre za bolezen, ki nas trenutno najbolj ogroža," nam je pojasnil Predstojnik Območne enote NIJZ Maribor Zoran Simončič.

Cepljenja za covid torej ne velja prestavljati. Če pa ga že morate - cepljenje posameznikov s hujšo akutno boleznijo z zvišano telesno temperaturo ali z akutnim vnetjem je prav tako treba prestaviti na poznejši datum,  ni pa ga treba prestavljati v primeru, da ima posameznik manjše vnetje in/ali blago povišano temperaturo - na NIJZ-ju zagotavljajo, da zaradi tege ne boste pristali na koncu cepilne vrste. 

Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:58 26.april 2021.

    Kdaj se bo pa folk lahko cepil proti človeški neumnosti? Prednost bodo zagotovo spet imeli desničarji.

  • vi 16:31 26.april 2021.

    A cepijo se lahko stari 49 let, ne 50, ne 48, ne 43, ne 68?? ps: in 3 letni otroci, ne 4 ,ne 8, ne 13??

  • Tatjana Ha 13:14 26.april 2021.

    Kaj naj bi to pomenilo ? Vzeto iz teksta (Slovenija je med najbolj ogroženimi območji v Sloveniji, lani se) ?