Zdravje > Aktualno
59 ogledov

Moški naj po vrnitvi s potovanja uporabljajo kondome

zika EPA
Dva primera okužb z virusom Zika nakazujeta, da se virus lahko prenaša tudi s spolnimi odnosi. Britanski inštitut za javno zdravje že izdal priporočila glede uporabe kondomov za popotnike, ki so se vrnili z ogroženih območij.

Britanski inštitut za javno zdravje je moške, ki so potovali na območja, kjer razsaja virus Zika pozval, da mesec dni po potovanju pri spolnih odnosih s partnericami, ki bi lahko zanosile, ali so že noseče, uporabljajo kondome.

Po bolezni naj z nosečnostjo počakajo pol leta

Pare pa pozivajo, naj, če se je kateri od partnerjev, pravkar vrnil z območja 23-ih držav, kjer komarji širijo virus, za mesec dni odložijo načrtovanje nosečnosti. Tiste, ki so po potovanju zboleli, dobili visoko vročino, ali pa so jim virus tudi laboratorijsko potrdili, naj nosečnost odložijo za šest mesecev.

Preberite:

Kot je pojasnila namestnica direktorja Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni Anne Schuchat, v enem primeru sumijo, da bi do okužbe lahko prišlo s spolnim odnosom. Šlo naj bi za ženo ameriškega biologa, ki se je okužil leta 2008 v Senegalu med zbiranjem komarjev v okviru študije malarije.

Po poročanju časnika Timesa pa naj bi virus Zika našli tudi v spermi pri 44-letnem moškem s Tahitija, ki se je okužil leta 2013 v francoski Polineziji. Virus so v semenski tekočini identificirali  dva tedna po tem, ko je imel simptome okužbe.

Komarji z ladjami v Evropo?

zika | Avtor: EPA EPA
Strokovnjaki za bolezni opozarjajo tudi, da bi komarji vrste Aedes, ki so prenašalci virusa. lahko s čezocenskami ladjami prispeli v Evropo, kjer bi med vročim poletjem tudi lahko nekaj dni preživeli. Izbruh rumene mrzlice leta 1861 v Walesu naj bi prav tako povzročili komarji, ki so bili tja prenešeni z ladjami iz Kube.
Prav tako se pojavljajo namigovanja, da bi lahko bili orenašalci tudi tigrasti komarji, ki živijo v Evropi. 

Dojenčki s poškodbami vida in sluha

Zika, otrok | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V Brazilijo so doslej zabeležili štiri tisoč rojstev otrok z mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ki naj bi jo povzročal Zika. Brazilski zdravniki so po navedbah agencije Reuters medtem ugotovili, da imajo nekateri novorojenčki z mikrocefalijo tudi resne poškodbe vida, morda pa tudi sluha.

Polovica od 135 dojenčkov, ki so jih pregledali v rehabilitacijskem centu v brazilskem mestu Recife, imajo zaradi deformiranih optičnih živcev in očesne mrežnice poslabšan vid, mnogi pa tudi škilijo, je povedala oftalmologinja Camila Ventura. Dodala je, da jih ima 40 do 50 odstotkov resno poškodovan vid.

Izpostavila je, da je dojenčkom v prvih treh do šestih mesecih življenja treba s terapijo stimulirati vid ali pa se stanje ne bo nikoli izboljšalo.

Svetovna zdravstvena organizacija pa je včeraj opozorila, da se virus širi izjemno hitro in da bo do konca leta z njim samo v Amerikah okuženih okoli štiri milijone ljudi.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.