Zdravje > Aktualno
36 ogledov

Možganski čipi za ameriške vojake

Čip Profimedias
Možganski vsadki bodo pomagali obnoviti spominske funkcije in zdraviti travmatične možganske poškodbe.

Po ocenah strokovnjakov ima okoli petina ameriških vojakov, ki so služili v Iraku in Afganistanu, posttravmatsko stresno motnjo (PTSD). V Agenciji za napredne obrambne raziskovalne projekte (US Defense Advanced Research Project Agency - Darpa) napovedujejo, da bodo zmanjšali število bolnikov. To nameravajo storiti s pomočjo vsaditve čipov v možgane vojnih veteranov.

Že začeli s testiranjem 

Strokovnjaki z Darpe pravijo, da bodo možganski vsadki pomagali obnoviti spominske funkcije in zdraviti travmatične možganske poškodbe. Čip še izpopolnjujejo, gre pa za projekt Ram, ki je le eden od projektov pri Darpi, ki se ukvarja z možgani.

Darpa je septembra javnosti sporočila, da so čip že začeli testirati in ga vsadili v možgane vojakov, kjer pošilja električne impulze. Vstavljali so ga vojakom z možganskimi poškodbami za izboljšanje spomina. Pentagon je samo za začetne raziskave namenil dvanajst milijonov dolarjev.

Veliko samomorov in nasilja

Ameriška vojska si je sicer pred problematiko posttravmatskega sindroma dolgo zatiskala oči. Veliko se je o tem govorilo po vojni v Vietnamu, nato pa se je na to pozabilo. Po številnih tragičnih dogodkih povezanih s posttravmatskim sindromom vojnih veteranov v Iraku in Afganistanu pa so se končno začeli resneje ukvarjati tudi s to problematiko.

Leta 2012 je denimo 24-letni veteran iraške vojne Benjamin Colton Barnes streljal na skupino ljudi na neki zabavi v Seattlu, kasneje pa ubil čuvajko narodnega parka Mount Rainier. Tudi njegovo truplo so kasneje našli v globokem snegu sredi parka, na njegovo depresivno in nasilno vedenje pa je že pred tem opozarjala njegova bivša partnerka.

Zaradi PTSD je v Ameriki tudi vse več samomorov med vojaki. Po podatkih Centra za novo ameriško varnost v vojni služi en odstotek Američanov, nekdanji vojaki pa predstavljajo 20 odstotkov samomorov v ZDA. Zanimivo je tudi razmerje ubitih ameriških vojakov v vojnah in število samomorov med bivšimi vojaki.

Med letoma 2005 in 2009 je v bojih v Afganistanu umrlo 786 vojakov, v istem obdobju jih je zaradi samomora umrlo 1.202. Pri težavah s PTSD med bivšimi vojaki vse pogosteje pomagajo tudi psi pomočniki, ki jih je v ta namen v ZDA vse več.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • Ferluci 15:40 23.november 2015.

    No, očitno tudi naše časopisje povzema razne bombastične žurnalske novice tujih medijev. Važno, da se povečuje branost novic.

  • TOLAR 18:36 21.november 2015.

    Najprej štalo po svetu naredit po pa čipe u možgane da boste imel kontrolo nad nami TA ČIP VAM BOM JST NEKAM PORINU !!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:10 21.november 2015.

    Seveda izpostavljajo samo pozitivne lastnosti. Vojska ima pa vedno še kaj tajnega.