Zdravje > Aktualno
3273 ogledov

Multipla skleroza: Tako sonce vpliva na razvoj te neozdravljive bolezni

Multipla skleroza Profimedias
V SV Evropi večje tveganje.

Ljudje, ki živijo na območjih s sočnejšim vremenom, imajo manj možnosti, da v nadaljevanju življenja zbolijo za multiplo sklerozo, je pokazala raziskava Univerze v Britanski Kolumbiji v Vancouvru. Raziskovalci so namreč ugotovili, da večja izpostavljenost soncu med petim in 15. letom zmanjša tveganje za multiplo sklerozo za 55 odstotkov.  

Dekle Zdravje Multipla skleroza: "Zbudila sem se in ugotovila, da ne vidim."

Multipla skleroza je kronična avtoimuna vnetna bolezen, ki prizadene osrednje živčevje, kar povzroča šibkost in oslabi motorične sposobnosti. Bolezen povzroči propadaje ovojnice živčnih vlaken zaradi poškodb in izgube mielina. 

Študija temelji na predhodnih raziskavah, ki povezuje izpostavljenost soncu in vplivu vitamina D, ki zavira bolezen, za katero ni znanih vzrokov ali zdravil. Vitamin D se v telo absorbira prek sončnih žarkov.  

V SV Evropi večje tveganje

Pri večini bolnikov bolezen diagnosticirajo med 20 in 40 letom starosti. Zgodnji simptomi vključujejo težave z vidom, mravljinčenje, otrplost nog in stopal, šibkost in utrujenost. Simptomi se z leti stopnjujejo. Multipla skleroza je dvakrat pogostejša pri ženskah kot pri moških. Ljudje s severovzhodne Evrope imajo večje tveganje, da zbolijo.

Multipla skleroza Zdravje "Ko sem bil zunaj na ulici, je izgledalo, kot da sem zelo pijan"

"Ugotovili smo, da lahko, kraj, kjer ljudje živijo, in starost, pri kateri so izpostavljeni sončnim ultravijoličnim žarkom, igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za multiplo sklerozo," je dejala Helen Tremlett, avtorica študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Neurology.  

V raziskavi je sodelovalo 151 žensk z multiplo sklerozo in 235 žensk približno iste starosti brez te bolezni.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.