Zdravje > Aktualno
1162 ogledov

Multipla skleroza: "Zbudila sem se in ugotovila, da ne vidim."

Dekle Profimedias
"Bomo videli, mogoče se že jutri zadeva tako poslabša, da ne bom več hodila. Mogoče pa ne. Zdaj lahko rečem, da imam srečo," nam ob svetovnem dnevu multiple skleroze pove sogovornica, ena od tri tisoč petsto obolelih za to boleznijo v Sloveniji.

"Zgodilo se je pred enajstimi leti; prav spomnim se, da je bil avgust, saj sem bila na dopustu. Po jutranjih opravkih v kopalnici, sem si želela namazati trepalnice. Pri nanašanju zaprem desno oko, ko naenkrat ugotovim, da sem v temi, oziroma da na levo oko ne vidim nič. Ne morete si predstavljati, kako sem se prestrašila," se tistega avgustovskega jutra spominja danes petdesetletna vzgojiteljica S.N. 

"Seveda sem se odpravila k osebni zdravnici, ki me je poslala k okulistu, ta pa na očesni oddelek v bolnišnico. Ves teden so mi delali raziskave, ugotovili nič, vid pa se mi je ščasoma vračal. No, na koncu so me poslali še k nevrologu, ki mi je takoj ob pregledu postavil diagnozo, ki jo je magnetna resonanca samo še potrdila."

Diagnoza: multipla skleroza

Multipla skleroza | Avtor: Profimedias Profimedias

 

"Bilo je hudo, seveda, saj veste, nikoli ne veš, kdaj boš pristal na vozičku," se svojih strahov spominja naša sogovornica, ki zase pravi, da je imela srečo, saj se je pozneje izkazalo, da oboleva za lažjo obliko te zahrbtne bolezni, za katero vzrok nastanka še vedno ni znan.

Enostavno se zgodi

V glavnem zbolevajo ljudje v najaktivnejše obdobju življenja, od dvajsetega do štiridesetega leta starosti: "Jaz sem jih imela 39,"  doda Mariborčanka, ki se je zaradi močnih stranskih učinkov zdravil, o katerih je veliko brala, pa tudi slišala, najprej odločila za alternativno zdravljenje pri bioenergetiku: "Ne vem, kako bi bilo če bi jemala zdravila, ne vem, koliko mi je pomagala alternativa, vem samo to, da danes še hodim ter da imam srečo, da me je doletela tista najlažja oblika, benigna oblika."

Imela srečo, saj je takšnih bolnikov malo

Obstaja namreč tudi tako imenovani benigen potek bolezni, ko  se tudi do deset let po prvih znakih ne pokaže nobeno poslabšanje bolezni: "Takšnih bolnikov je razmeroma malo, saj predstavljajo petnajst odstotkov vseh obolelih z MS," pojasnjujejo na spletni strani Združenja multiple skleroze Slovenije (ZMSS), kjer je včlanjenih preko dva tisoč dvesto oseb s klinično potrjeno diagnozo.

Multipla skleroza | Avtor: Profimedias Profimedias


"Samo upam lahko, da se mi bolezen ne bo poslabšala," pove Abrahamovka, ki pravi, da ji največ pomeni to, da je še vedno lahko v službi, ki jo ima tako rada.

"Bolezen se mi je v zadnjem času resda nekoliko poslabšala, najhuje je ponoči, ko se mi pojavljalo krči v nogah. Včasih imam slab dan, saj sem zelo utrujena, vendar še vedno normalno funkcioniram,"  še pove S.N., ki zaradi bolezni, ki nikoli ne bo zvodenela, redno hodi na preglede z magnetno resonanco.

"Bomo videli, mogoče se že jutri zadeva tako poslabša, da ne bom več hodila, mogoče pa ne. Zdaj lahko rečem, da imam srečo," nam ob svetovnem dnevu multiple skleroze (MS) pove naša sogovornica, ena od tri tisoč petsto obolelih za MS v Sloveniji. 

Dejstva o MS: Ne poznamo ne vzroka ne zdravila 

Gre za najpogostejše nevrološko obolenje za katerega ne poznamo ne vzroka in ne zdravila. Je bolezen centralnega živčnega sistema in je najštevilčnejša bolezen  nevro imunskega sistema pri nas.  

MS je neozdravljiva

Multipla skleroza | Avtor: Profimedias Profimedias

MS v devetdesetih odstotkih povzroča težko in najtežjo invalidnost, je neozdravljiva, zato bolnikom ostane le blažitev težav, ki so posledica že nastalih okvar in poškodb. Pojavlja se običajno v zagonih (ki pomenijo hitro poslabšanje zdravstvenega stanja), po zagonu pa se stanje lahko popravi, vendar nikoli na enako stopnjo, kot pred zagonom, pojasnjujejo na spletni strani ambulante za MS.

Med obolelimi je sedemdeset odstotkov žensk

Za multiplo sklerozo obolevajo osebe najpogosteje v obdobju med dvajsetim in štiridesetim letom, to je v obdobju največje življenjske moči.

Osebe z MS so pogosto močno vezane na pomoč domačih pri opravljanju najosnovnejših opravil, tako da s pojavom bolezni ni obremenjen samo bolnik, temveč njegovi najbližji, pa tudi njegova širša okolica.  

Napogostejše okvare

Pri multipli sklerozi začne imunski sistem napadati lastno telo.(Foto: Shutterst | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zaradi poškodbe se informacije preko živcev ne prenašajo in tako prihaja do okvar, ki se najpogosteje kažejo v okvari vida in sluha, izgubi ravnotežja, okvarah spodnjih in zgornjih okončin, utrujenosti ter težavah kognitivnega mišljenja.

V združenju vsako leto v mesecu maju pripravijo več aktivnosti, predvsem z namenom osveščanja o potrebah in ovirah posameznika s katerimi se soočajo tako oboleli kot njihovi družinski člani. Mnoge aktivnosti na temo multiple skleroze bodo zaključili s sobotnim vseslovenskim srečanjem na Gradu Rakičan v Murski Soboti.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.