Zdravje > Aktualno
1412 ogledov

Na ljubljanski urgenci bo treba čakati še dlje

Vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Uroš Tominc
1/2
UKC Ljubljana Vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Uroš Tominc
Zaradi del, ki bodo predvidoma trajala 18 mesecev, se bodo nekoliko podaljšale čakalne dobe in obravnave, zato bolnike prosijo za razumevanje.

V ponedeljek se bodo ponovno pričela dela na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes v izjavi za medije pojasnil vodja Urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc. Zaradi del, ki bodo predvidoma trajala 18 mesecev, se bodo nekoliko podaljšale čakalne dobe in obravnave, zato bolnike prosijo za razumevanje.

Urgenca UKC Ljubljana pred prenovo | Avtor: UKC LJ Urgenca UKC Ljubljana pred prenovo UKC LJ
Obnova se je začela že leta 2019, vendar se je v začetka leta 2020 zaradi pandemije covida-19 ustavila. Takrat so obnovili približno tretjino poslopja in sicer prostore na obrobnem delu urgentnega kirurškega bloka, ki so bili izpraznjeni. Naslednji teden bodo po navedbah Tominca pričeli z obnovo centralnega dela Urgentnega kirurškega bloka, kjer bodo še vedno obravnavali poškodovance in obolele paciente. "Ta obnova bo zahtevna tako za nas osebje kot seveda tudi za paciente," je ocenil.

Pričakujte podaljšanje čakalnih dob

Zaradi del se bodo najverjetneje podaljšale čakalne dobe in obravnave, medicinsko osebje pa bo razdrobljeno po različnih lokacijah. "Mi se bomo seveda trudili vse paciente obravnavati strokovno in ustrezno, vendar bo vsekakor prišlo do nekih motenj, zato prosimo za razumevanje," je dejal Tominc. V Urgentnem kirurškem bloku se sicer že zdaj soočajo s pomanjkanjem kadra.

Ti pacienti bodo čakali dlje

Za pacienti s hudimi poškodbami se čakalne dobe ne bodo podaljšale, je zagotovil Tominc. Dlje pa bodo čakali pacienti, ki na urgenco prihajajo s starimi poškodbami, zvitimi gležnji, udarci in ostalimi lažjimi poškodbami. Kot je pojasnil, bo obnova prinesla tudi nekatere lokacijske spremembe. Med obnovo operacijskih dvoran bodo pacientom zagotovili nadomestne operacijske dvorane v UKC, kar lahko privede tudi do daljših čakalnih dob za paciente na drugih oddelkih.

Dela bodo predvidoma trajala 18 mesecev in bodo potekala v dveh fazah. V prvem delu obnove, ki bo trajal približno deset mesecev, bodo obnovili nekaj ambulantnih prostorov in pa prostore za najtežje poškodovance. V naslednjih osmih mesecih pa bo v drugem delu potekala obnova operativnega urgentnega bloka, je pojasnil Tominc. Gradbenim delom bo sledil razpis za novo ustrezno opremo, ki jo bodo potrebovali za delo v novih prostorih.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Ender3 13:31 22.maj 2024.

    Kaj, ko enkrat gradbena dela ne bi izvajali domači gradbinci in razni konzorciji. Vse bi bilo hitreje in cenejše opravljeno..S tem tudi ne bi bilo razlogov in izgovorov za daljše čakalne vrste..