Zdravje > Aktualno
5151 ogledov

Na oddelku vre, izčrpane in izgorele medicinske sestre

zdravstvo Saša Despot
Medicinske sestre zahtevajo ureditev nevzdržnih razmer.

Na oddelku za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor znova vre. Na nevzdržne razmere na oddelku ter na svojo izgorelost in izčrpanost je po poročanju časnika Večer opozorilo vseh 24 medicinskih sester tega oddelka. Zahtevajo ureditev razmer ali pa bodo aktivnosti zaostrile. 

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Razpad sistema Slovenija Razpad sistema, v UKC Maribor dali odpoved štirje urologi.

Leto dni zatem, ko se je oddelek za urologijo soočil z nenadno odpovedjo štirih zdravnikov specialistov (trije so nato ostali na oddelku), so medicinske sestre na tem oddelku v pismu vodstvu UKC Maribor opozorile, da že več let čakajo na boljše razmere in ureditev delovnega okolja. Opozarjajo na izčrpanost in izgorelost, zaradi česar lahko prihaja tudi do napak pri delu, v današnji izdaji poroča Večer.

zdravstvo Zdravje Obremenjene medicinske sestre med oddelki kar s skiroji

"Delo, ki ga medicinske sestre opravljamo, presega naše meje moči, zmožnosti in odgovornosti (glede na opis del in nalog), saj gre na urološkem oddelku za povečan obseg dela zaradi upokojitev sester, daljše bolniške staleže in nezaposlovanje novega kadra," so med drugim zapisale. Zahtevajo dodatno zaposlovanje, razbremenitev nekaterih del in nalog ter ukinitev urgentne ambulante.

Vodstvo obljublja ureditev razmer

Predstojnik oddelka Dejan Bratuš je po pisanju Večera dejal, da je na kadrovsko podhranjenost oddelka opozarjal že prejšnjega direktorja Gregorja Pivca, ki da je sicer obljubil povečanje sistemiziranih delovnih mest, vendar do tega nikoli ni prišlo. S problematiko naj bi bila seznanjena tudi nekdanji vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre in sedanji direktor Vojko Flis.

Vodstvo UKC Maribor obljublja rešitev tudi z novo sistemizacijo delovnih mest. V kliničnem centru so odgovorili, da ima pobuda sester z oddelka za urologijo vso podporo vodstva in da bodo zato predlogi sester, predstojnika in pomočnika direktorja za zdravstveno nego prav gotovo upoštevani. Nova sistemizacija je v teku, ni pa še jasno, kdaj bo končana.

dežurni@žurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ivan Menard 19:52 18.januar 2018.

    Še en oddelek v eni drugi bolnišnici v podobnih kadrovskih stiskah... Bojim se, da še dolgo ne bo nič bolje, kajti še tisti mlad kader, ki pride, se kmalu odloči za odhod v druge oddelke ali celo iz bolnišnice.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:56 18.januar 2018.

    Pa sej one niso pomembne,pomembni so presrani ranocelniki,ki se že sedaj kitijo z vsemi možnimi privilegiji,pa jim jih še vedno ni zadost,edino delat se jim ne da,meli bi pa vse.Ampak,ko bo enkrat folku tega dost,se bo Izola ponovila še kje ...prikaži več v državi in,če dobr razmislim,kar naj se,nobene škode!

  • Gigiinjo 21:54 17.januar 2018.

    Hec je da ne zahtevajo večjih plač ampak dodatne zaposlitve. te veš da je kriza.