Zdravje > Aktualno
740 ogledov

Na preživetje po napadu vpliva tudi spol zdravnika

Srčni infarkt Profimedias
Študija potrjuje tezo o neenakosti med spoloma...

Bolnice s srčnim infarktom, ki zdravijo moški, imajo slabše možnosti preživetja, je pokazala najnovejša študija. "Ugotovili smo, da skladnost spolov poveča pacientovo verjetnost preživetja po srčnem napadu, ter da je večja smrtnost takrat, kadar moški zdravijo pacietnke"  je za britanski The Guardian povedal Dr. Brad Greenwood, izredni profesor informacijskih ved na Univerzi Minnesota.

Srčni infarkt Zdravje Raziskava: Večja verjetnost za srčni infarkt po gripi

Kdo je skrbel za bolnika?

V prispevku za ameriško nacionalno akademijo znanosti je Greenwood s sodelavci pregledal podatke v več kot 580 tisoč bolnikov s Floride, ki so v letih od 1991 do 2010 doživeli srčni infarkt. Poleg starosti in spola pacientov, je ekipa preučila ali je bolnik umrl med bivanjem v bolnišnici in kdo je takrat skbel zanj, je bil to moški ali ženska.

Zdravnica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Rezultati so pokazali, da je v bolnišnici umrlo 11,9 odstotka bolnikov s srčnim infarktom, ob tem so imele ženske več kot  50 odstotkov večjo verjetnost, da bodo po srčnem napadu napačno diagnosticirane.

Prejšnje študije so pokazale, da je možnost preživetja po srčnem napadu pri ženskah na splošno manjša.

Skupina znanstvenikov je ob tem ugotovila, da imajo bolniki, ki so istega spola kot njihov zdravnik, večjo verjetnost za preživetje. Nadaljnja analiza je pokazala, da so oboji (tako moški in ženske) imeli enake možnosti preživetja, če so bile ob njih zdravnice. Kar se zdravnikov tiče, so se pri ženskih bolnicah slabše odrezali. 

Ženske, ki so jih zdravili moški zdravniki, so imele približno 1,5 odstotne točke manj možnosti za preživetje po srčnem napadu kot moški, ki so jih zdravile zdravnice. Ekipa je še ugotovila, da bi ženske bolj verjetno preživele, če bi bilo na urgentnih oddelkih zaposlenih več zdravnic.

Težave pri zdravljenju žensk

Študija potrjuje tezo o neenakosti spolov pri smrtnosti zaradi bolezni srca. "Večina zdravnikov je moških, ki očitno imajo težave pri zdravljenju žensk,"  pišejo avtorji študije, ki predlagajo boljše usposabljanje zdravnikov, da bolezni srca "ne bi videli le kot moško vprašanje".

Greenwood je ob tem pojasnil morebitne dodatne razloge. "Mogoče je, da se ženske počutjo bolj udobno pri pogovorih z zdravnico, lahko pa tudi zato, ker zdravnice bolje razumejo razlago atipičnih ženskih težav."

Chris Gale, profesor kardiovaskularne medicine na univerzi v Leedsu, ki pri študiji ni sodeloval, je opozoril, da študija temelji na podatkih ZDA, kar pomeni, da ni jasno, ali je enak trend prisoten tudi v drugih zdravstvenih sistemih.

seks, žalost, spor, prepir, ljubezen Raziskava Zdravje Srčni infarkt: V tem stanju se običajno konča s smrtjo

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.