Zdravje > Aktualno
66 ogledov

Na te praznične začimbe ne bi pomislili

ingver Shutterstock
Kitajske, indijske in južnoameriške začimbe, ki v zimskem času pripomorejo k prazničnemu vzdušju.

Vsi vemo, da vonj božiča prinesejo klinčki, cimet in podobne začimbe. Predstavili jih bomo še par, na katere mogoče niste pomislili, pa vendar njihov vonj lahko povzamemo z besedama – decemberski prazniki.  

Zvezdasti janež

Zvezdasti janež ali drugače imenovana janeževa zvezda je na Kitajskem cenjena že več kot 5.000 
let. Na začetku je bila začimba namenjena kot dodatek čaju, kasneje pa se je uveljavila tudi kot začimba za peciva ter vroče napitke v zimskem času. Krepi organizem in lajša vnetja ter pospešuje prebavo. Čaj tudi blaži bolečine v trebuhu in želodcu, njegovo olje pa je pogosto v sirupih proti kašlju. Ima poln, rahlo pekoč in sladek okus. 

Piment

Zelišče so v Evropo prinesli Španci, izvira iz Zahodnoindijskih otokov. Krepi organizem, pomirja živčevje, blaži napetosti in razkužuje. Mleti piment se dodaja poticam, piškotom, pudingom in vloženemu sadju. Okus spominja na mešanico nageljna, cimeta in muškata. Poln in sladek okus. 

Muškatni orešček

Orešček izvira iz otokov Banda in Moluki. Večinoma so jih v Evropo prinesli arabski trgovci, saj so z njim začinjali pivo, vina in tudi medico. Muškatni orešček pospešuje prebavo, blaži občutek napihnjenosti in razkužuje. Odlično začini jabolčni in hruškov kompot, peciva ter medenjake. Ima rahlo grenak in pikanten okus, najboljši pa je sveže nastrgan.

Ingver 

V svoji domovini Indiji je ta začimba že tisočletja zdravilo in zelo cenjena. Pospešuje prebavo, krepi imunski sistem, pospešuje krvni obtok in deluje protibakterijsko. Uporabimo ga kot dodatek k pecivu. Vonj je poln in aromatičen, ki malo spominja na pikantno limono.

Vanilija 

Vanilija izvira iz indije in je začimba novega sveta. Pospešuje prebavo, pomira in ima podobne učinke kot čokolada – razvedri. Je pomemben dodatek skoraj vsakemu pecivu in vsem sladicam. Ima izrazit vonj ter je sladkega okusa. 

Kardamom

Izvira iz Južne Indije in je ena izmed najstarejših in najdragocenejših začimb. Krepi organizem ter živčevje, koristi se tudi kot afrodizijak. Kardamom se največ dodaja pecivom, medenjaku in karadamomovemu kruhu. S karadamom začinjen čaj pa vam bo spodbudil prebavo. Lahko ga dodate tudi v sadno solato, liker ali kavo. Ima aromatičen vonj ter sladko pekoč okus po kafri, diši po limoni in cimetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.