Zdravje > Aktualno
550 ogledov

Na UKC Ljubljana anonimna brezplačna testiranja na hiv ter hepatitis B in C

Zanimanje za testiranje na virus HIV je v Sloveniji še vedno nizko. (Foto:) Shut Žurnal24 main
Tri četrtine okuženih s hepastitisom C ne ve, da so okuženi.

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana še do konca tedna potekajo brezplačna anonimna testiranja na hiv ter hepatitis B in C. Testiranja potekajo med 15. in 17. uro, napotnice ne potrebujete. 

Tudi možnost pogovora z zdravnikom

Na infekcijski kliniki v Ljubljani se lahko sicer anonimno in brezplačno testirate vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Ob evropskem tednu testiranja na hiv in hepatitis pa ima v tem tednu vsak posameznik možnost pogovora z zdravnikom. 

Tri četrtine okuženih ne ve, da so okluženi

Več kot polovici okuženih z virusom hiv diagnozo postavijo pozno, oziroma takrat, ko bi že morali prejemati protivirusna zdravila. "Zavedati se je treba, da imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in kakovostnejše življenje," poudarja Evita Leskovšek z NIJZ

Kar tri četrtine okuženih z virusom hepatitisa C v Sloveniji, ne ve, da so okuženi, saj lahko vrsto let po okužbi živijo brez kakršnih koli znakov bolezni."Pomembno je, da vsak Slovenec pri sebi razmisli, če je bil kadarkoli v svojem življenju morda izpostavljen kakršnemukoli tveganju za okužbo z omenjenimi virusi. Če obstaja tak sum, naj se čim prej testira," pravi infektologinja Mojca Matičič. 

Če obstaja tak sum, naj čim prej obišče svojega izbranega osebnega zdravnika, ki bo opravil ustrezno testiranje krvi, ali se oglasi v ambulanti za anonimno in brezplačno testiranje na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, poziva Matičičeva. 

Tvegana tudi infuzija krvi pred letom 1993

Dejavnik tveganja za omenjene okužbe so tvegano spolno vedenje, še posebej med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, menjavanje pribora za injiciranje drog, njuhanje drog, pa tudi neprofesionalno tetoviranje ali prebadanje kože oziroma sluznic. Možnost, da so okuženi, obstaja tudi med tistimi, ki so prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, ko kri še niso testirali na omenjene okužbe.

Okužbe, ki niso prepoznane, lahko vodijo v smrt

Okužba s temi virusi lahko dolgo poteka povsem nezaznavno in preide v kronično bolezen, bodisi aids bodisi kronično vnetje jeter s posledično cirozo in rakom na jetrih, kar vse lahko privede do smrti. 

Hiv oziroma aids in kronični hepatitis B sta z zdravili dobro obvladljivi bolezni, hepatitis C pa je ozdravljiv, a je treba okužbo odkriti čim prej in obiskati ustreznega zdravnika specialista, opozarja Matičičeva. Izpostavlja, da so tudi pri nas na voljo vsa moderna zdravila, ki ne le, da zagotavljajo ozdravitev hepatitisa C, najnovejša so bolniku tudi zelo prijazna.

Preberite: HIV ne pomeni več smrti

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.