Zdravje > Aktualno
15561 ogledov

Na urgenci: Zaradi tega priljubljenega prevoznega sredstva vse več poškodb

Urgenca v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
Vedno bolj priljubljeni, a to še ne pomeni, da so tudi varni. Kje so čelade?

A ob lepem vremenu lahko na naših cestah, predvsem v mestih, opazimo vedno več kolesarjev in uporabnikov drugih prevoznih sredstev. Posledično je tudi več poškodb, padcem  z motorji, kolesi, rolkami, rolerji, pa so se pridružili še padci z vedno bolj popularnmi električni skiroji. Na UKC Ljubljana so nam pojasnili, da v zadnjem obdobju opažajo precejšen porast tovrstnih poškodb.

Električni skiro | Avtor: Profimedia Električni skiro ni igrača, opozarja policija. Profimedia

Tabela prikazuje obravnave v obdobjih 1.1.-26.7. 

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
Čeprav v statistiki ne ločujejo med navadnimi in električnimi skiroji, gredo nesreče, zaradi katerih ljudje potrebujejo pomoč zdravnika, v korist slednjim.

Nasploh v zadnjih dveh letih na ulicah naših mest opažamo vse več uporabnikov e-skirojev, ki so kot kaže lahko tudi zelo nevarni.

Po besedah travmatologa dr. Uroša Tominca so do 26. julija letos v kirurškem bloku ljubljanske urgence obravnavali že 178 poškodb s skirojem. Lani v enakem obdobju so imeli 143 tovrstnih poškodb. "Načeloma ti skiroji razvijejo kar veliko hitrost, kar za skiro na nožni pogon ne velja. Ljudje električne skiroje še vedno dojemajo kot navadne, nimajo čelad, padci pa so bistveno hujši," dodaja zdravnik. Ker so električni skiroji povsem tihi, jih drugi udeleženci v prometu težje opazijo, prav tako niti ne pričakujejo, da so tako hitri. 

Vedno boj priljubljeni, vendar nevarni

Po podatkih, ki so nam jih poslali iz UKC, so padci s skirojem povzročili največ površinskih poškodb oziroma udarnin v glavo, sledijo rane na glavi, zlomi zob, zlomi nosnih kosti, prestresi možganov, precej je bilo udarcev v prsni koš. "Težava je v tem, da imajo skiroji majhna kolesa, zato jih luknje v katere zapeljejo, hitro vržejo iz ravnotežja. O nekih specifičnih poškodbah sicer ne moremo govoriti, ljudje se lovijo na roke, kot pri kolesu na primer. Vse je seveda odvisno od hitrosti in kam padejo. Ogromno je odrgnin, udarnin, imamo tudi zlome zapestja in hujše udarce v glavo, vse je mogoče."  Po besedah zdravnika je zaščitna čelada še kako pomembna. "Skiro je varljiv, obravnavaš ga kot da bi pešačil, čeprav ni res. Skiroji gredo hitro, nekateri krepko preko 20km/ uro. Brez čelade in pri takšni hitrosti, se lahko ob padcu konkretno polomiš." je opozoril zdravnik. 

 

Komentarjev 16
  • Avatar Stewiarra
    Stewiarra 01:14 01.avgust 2019.

    Ali veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • buco321 19:32 31.julij 2019.

    Samo še vlaki in ladje mankajo na cesti

  • fiston 17:06 31.julij 2019.

    Sem najprej videl prvo sliko, pa sem mislil, da so nesreče zaradi samovozečih bolniških postelj....