Avto
44007 ogledov

Novi prometni zakon - huda kazen za enega najbolj pogostih prekrškov

Policija Anže Petkovšek
Uradni predlog sprememb zakonodaje za voznike: hude kazni za uporabo mobitela, za odtenek manj ujčkanja pijanih voznikov, otroci prej iz otroških sedežev, električni skiroji pa odslej le še po točno določenih pravilih ...

Ministrstvo za infrastrukturo je poslalo v medresorsko obravnavo predlog sprememb Zakona o pravilih cestnega prometa. Po prejemu predlogov bodo morda katero od morebitnih pripomb upoštevali, nato pa je na vrsti vladna potrditev novele in nato še sprejem v DZ. 

Veliko večino novosti smo pri Žurnalu24 napovedali že aprila, a je nato ministrstvo zadržalo predlog in vanj vključilo še ureditev področja "posebnih prevoznih sredstev", kamor spadajo vse bolj popularni električni skiroji. Niso pa si v vmesnem času premislili glede dopolnitve zakona z nekaterimi ukrepi, ki so jih predlagali druge državne in nedržavne organizacije. 

Temeljni poudarki predlagane novele:

Alkohol po starem!

MZI ni sledilo predlogu Agencije za varnost prometa, ki je na podlagi strokovnih študij o vplivu alkohola na vožnjo predlagala, da se meja še dovoljene stopnje alkoholiziranosti spusti na 0,2 grama na kilogram. Tako ostaja v veljavi stara meja 0,5 grama na kilogram oziroma 0,24 ml na liter izdihanega zraka. Kazni ostajajo na enakih višinah, kot tudi izrekanje točk.

Alenka Bratušek Zavajanja Avto Nekdo v ekipi Bratuškove ima veliko figo v žepu

Ministrstvo med cilje zakona uvršča "ostrejšo obravnavo voznikov povratnikov." V resnici se zakonodaja zgolj vrača nekaj let v preteklost, saj so iz zakona črtane vmes sprejete izjeme, pod katerimi policistom ni bilo treba pridržati pijanega voznika. Ti pogoji so bili: če so vozniku med postopkom že zasegli motorno vozilo, če je kraj postopka "neposredno pred objektom", kjer je doma, in če je imel zagotovljen prevoz do kraja bivanja. Sedaj bo torej pijan voznik ob izpolnjevanju zakonskih pogojev vedno pridržan, četudi bo stal že na hišnem pragu.

Znano je, da se je proti znižanju meje na 0,2 postavil tudi notranji minister Boštjan Poklukar. Od parlamentarnih strank so se proti znižanju stopnje aprila izrecno izrekli le pri SNS in DeSUS. Buren odziv je imela napoved morebitnega znižanja med gostinci. 

Je pa s predlagano zakonodajo sedaj jasno naloženo policistom, da morajo zaseči vozniku motorno vozilo vedno, ko voznika dobijo brez izpita za to kategorijo ali pa če je izpit potekel in bi moral za podaljšanje predložiti zdravniško potrdilo ali potrdilo o dodatnem usposabljanju. 

Telefoniranje med vožnjo | Avtor: Profimedias Fotografija je simbolična. Profimedias

Še bolj kot kazen bodo pri mobitelu bolele točke!

Nedovoljena uporaba mobilnika med vožnjo bo sankcionirano s kaznijo kar 250 evrov. Hkrati so zraven predpisane še tri kazenske točke. Zaradi tega se bo odslej to dejanje kvalificiralo kot hujši cestnoprometni prekršek.

Izmikanje kazni pred radarjem bo precej težje (ne pa odpravljeno)

Sprememba zakona vpeljuje odgovornost lastnika oziroma imetnika pravic uporabe vozila za storjeni prekršek, ko ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec prekrška. Največjo težavo je dosedanja ureditev povzročala ugotavljanju krivde pri samodejnih merilnikih hitrosti, ko obraz kršitelja na dokazni fotografiji ni bil dovolj razpoznaven. 

A predlog spremembe tudi določa, da če se zoper fizično, odgovorno ali pravno osebo in samostojnega podjetnika posameznika uveljavi domnevna oziroma nadomestna odgovornost, se jim za prekršek izreče le predpisana globa, kazenske točke pa ne. Bodo torej prehitri vozniki odslej skušali svojo kazen omiliti vsaj tako, da ne bodo dobili točk?

Antun Mirković, prekršek Na žalost deluje Avto S tako butastim izgovorom se lahko pri nas izognete kazni za prehitro vožnjo

Otroci nič več tako dolgo v otroških sedežih

MZI je presodil, da lahko otroci ne uporabljajo več zadrževalnih sistemov v avtu (otroških sedežev) že, ko so visoki 140 centimetrov, ne pa sedanjih 150 centimetrov.

Posebna prevozna sredstva - električni skiroji

Določajo se pravila za vožnjo sredstev, ki jih poganja bodisi uporabnik sam in presegajo hitrost gibanja pešcev, bodisi električni motor in presegajo hitrost 25 km/h. Določeno je, da se smejo takšna prevozna sredstva uporabljati le na površinah za pešce ali na kolesarskih površinah, morajo pa način in hitrost gibanja prilagoditi razmeram. To pomeni, da na kolesarski stezi ne smejo voziti hitreje od 25 km/h, po površinah za pešce pa le s hitrostjo pešcev. Ponoči morajo biti električni skiroji osvetljeni. Le če ni pločnika za pešce ali kolesarske steze, se sme takšno sredstvo v naselju uporabljati na desnem robu smernega vozišča.

Električni skiro | Avtor: Profimedia Električni skiro ni igrača, opozarja policija. Profimedia

Redarji postajajo mestna policija

Redarske službe bodo lahko na svojih vozilih rumene luči zamenjale z modrimi in dobile sireno. Oboje bodo smele uporabljati pri izvajanju svojih pooblastil.

Voznik in alkohol Avto "Pisca tega člena bi rad osebno spoznal, ker je vrhunski komik."

Avtonomna vozila

Uvajajo se pravila, pod katerimi pogoji je mogoče na javnih cestah izvajati avtonomno vožnjo. Hitrost je omejena na 50 km/h, na avtocesti in hitri cesti pa 100 km/h. Prisoten mora biti operater, vozilo ustrezno označeno, tehnično opremljeno in zavarovano. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Lavdan 08:06 22.junij 2019.

    Do sedaj še nisem zasledil, da bi pri opisu karambola pisalo, da je voznik uporabljal mobitel.

  • sam50 07:21 22.junij 2019.

    Hvala bogu,da imamo v parlamentu večino ljubiteljev dobre kapljice....

  • Avatar Faddianna
    Faddianna 01:37 22.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com