Slovenija
154 ogledov

Na urgenco k specialistu

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto iStockphoto
Močni krči v trebuhu, čakalna doba pa 12 ur.

"Pred dnevi sem na urgenci čakala skoraj 12 ur, od tega kar pet ur na izvide krvnih preiskav," se je pritožila bralka, ki se je na nujno pomoč na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana obrnila zaradi močnih krčev v trebuhu. "Da je bolnica čakala 12 ur, je možno. Kadar ocenimo, da gre za lažji primer, se lahko čakanje precej zavleče; resno bolni so obravnavani prednostno," pravi Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči (IPP).

Razvrstitev v skupine


Bolnika ob prihodu na urgenco pregleda medicinska sestra in ga glede na stopnjo tveganja uvrsti v skupino. "V rdeči skupini so bolniki, ki morajo biti obravnavani takoj, v oranžni tisti, ki morajo biti obravnavani v desetih minutah, tisti v rumeni skupini lahko na obravnavo čakajo dve uri, bolniki, ki so uvrščeni v zeleno in modro skupino, pa bi lahko k zdravniku prišli tudi naslednji dan," razlaga Možina.

"Uvrščenim v zadnjo skupino povemo, kako dolgo bodo čakali. Običajno se odločijo, da bodo raje čakali, kot da bi se prepustili čakalnim dobam. Na specialista bi namreč čakali več tednov, če ne več mesecev," še pravi vodja IPP.

Lahko celo zaračunajo

Bolnikov, ki sicer na urgenco ne spadajo, je po besedah Možine okoli 20 odstotkov. Na IPP prihajajo napoteni bolniki; večkrat jih tja družinski zdravnik napoti prav zato, da ne čakajo predolgo na specialista.

Na urgenci sicer imajo možnost, da bolnika opozorijo, da ne gre za urgentni primer, oziroma mu pregled zaračunajo. "Tega v praksi ne izvajamo. Vedno pregledamo vse. Seveda pa nenujni bolniki podaljšujejo čas čakanja na urgenci," opozarja Možina.

Komentarjev 6
  • MZupan 12:00 17.februar 2014.

    Pred kratkim sem bil v bolnišnici, ker sem po hudem notranjem vnetju dobil sepso. Z urgence so me 2x poslali domov, tretjič obdržali v bolnišnici, ker sem skoraj umrl (no, če bi bil kakšnih 15 let starejši verjetno bi). <br ...prikaži več />AMPAK! Zahvalil se bi vsem na urgenci, ker so se VEDNO res potrudili z menoj. Ja čakal sem prvič tudi 6 ur, drugič 8 ur, tretjič 12 ur skoraj na sprejem v bolnišnico, ampak so poskrbeli zame. Še posebej triažni bolničar (torej tista "sestra" ki mora presoditi), se je zavzel zame in mi zelo pomagal, ker sem bil v zelo klavrnem stanju. Bi pa rad povedal, da RES ogromno ljudi hodi na urgenco kar tako (v nasprotju z njimi sem jaz skoraj napol mrtev kolebal, če bi šel). Za menoj je prišla ena punca, ki je rekla, da ima "napade panike", en tip , ki ga je želodček bolel, pa je čisto lepo razlagal, kako je jedel še probiotični jogurt, ena teta, ki malo kašlja itd... Zaradi takih pa je tako kot je tam.

  • vrtnica 10:45 17.februar 2014.

    Medicinska sestra presodi v katero skupino nujnosti bo opredelila bolnika! Torej hude bolečine v trebuhu - se lahko presodi kako nujen je primer?!Lahko je zelo nujen - razlitje slepiča....,ali pa samo napenjanje.Zato ni čudno ,da pogosto slišimo,da je nekdo umrl ...prikaži več zaradi neustrezne obravnave.

  • driving46 10:44 17.februar 2014.

    Kaj pa bolniki? Ko sem na urgenci čakala z potrganimi križnimi vezmi, so zraven mene sedeli res "nujni" primeri: eden je bil prehlajen, eni je bilo slabo, eno pa je bilo zelo strah, da ne bi zdehidrirala, ker je imela ...prikaži več drisko. In vsi so glasno bentili, ker so šli v modro skupino. Urgenca poka po šivih tudi zaradi bolnikov, ki tja res ne sodijo, k sreči pa triaža funkcionira in pač nenujni primeri čakajo dlje. Edino pravilno.