Zdravje > Aktualno
363 ogledov

Na WC uporabiti sušilnik ali brisačo?

Sušilec za roke Profimedias
Če ste se kdaj spraševali, ali je na javnem WC-ju bolje uporabiti sušilec rok ali napravo z integrirano brisačo, je odgovor sedaj na dlani. Od enega od teh dveh pripomočkov velja zbežati stran.

V javnih WC-jih je na voljo več načinov, da si uporabniki po umivanju rok osušijo roke, ponavadi pa je na voljo le eden od njih. Ker je uporaba klasičnih brisač običajno zelo visoka, skuša marsikateri upravljalec stroške znižati s pomočjo zračnega sušilnika ali pa z avtomatom z integrirano bombažno brisačo. 

Strokovnjaki so naredili test, kateri od obeh pripomočkov je bolj učinkovit oziroma bolj zdrav. V primeru avtomata z bombažno brisačo so ugotovili, da te zmanjšajo prisotnost bakterij na rokah za med 45 in 60 odstotkov. Če pa uporabnik za osušitev uporabi sušilec rok, število bakterij na rokah naraste in to kar za 255 odstotkov, navaja Independant ugotovitve zdravnika Karla Kruszelnickega, ki je opravil test.

Izkazalo se je, da praktično ni sušilnika, ki ne bi v svoji vlažni notranjosti skrival gojišča bakterij. "97 odstotkov sušilcev pa ima bakterije tudi na zunanji šobi zraka." Ko uporabnik torej sproži sušilnik, mu zrak na roke pošlje izdatno dozo bakterij in drugih klic. 

Kruszelnicki sicer miri, da se je naše telo sposobno ubraniti velike večine teh bakterij, vseeno pa svetuje, da ko je le mogoče, uporabite brisačo, idealna bi bila kar običajna papirnata, ki najhitreje osuši roke.

Komentarjev 1
  • YaKo 09:30 16.februar 2015.

    Če so na voljo papirnate brisače jo uporabim (eno), če jih ni pustim rokam čas pa se same posušijo.