Zdravje > Aktualno
58 ogledov

Nad posledice možganski kapi s pajkovim strupom

Pajek Profimedias
Protein v pajkovem strupu proti posledicam možganske kapi

Protein v strupu avstralskega pajka vrste atracinae bi lahko zmanjšal poškodbe možganov po možganski kapi, so ugotovili avstralski znanstveniki. Zaradi možganske kapi vsako leto po svetu umre šest milijonov ljudi, pet milijonov ljudi, ki kap preživijo, trajno ostane invalidov.

Znanstveniki avstralskih univerz v Queenslandu in Melbournu so ob tem pojasnili, da je bil pajkov strup vedno primeren za proučevanje proteinov, ki bi jih lahko uporabili pri medicinskem zdravljenju, saj je namen pajkovega strupa, da prizadene živčni sistem žuželk.

Možganska kap | Avtor: Profimedias Profimedias
Vodja raziskovalcev Glenn King je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so so odločili podrobno proučiti strup strupenega pajka vrste atracinae, ki je eden od najbolj strupenih pajkov na svetu. Tri primerke omenjenih pajkov so ujeli na otoku Fraser ob obali zvezne države Queensland in jih odnesli v laboratorij, kjer so jim odvzeli strup.

"Odkrili smo majhen protein Hi1a, ki blokira na kislino občutljive ionska kanale, ki so ključnega pomena pri poškodbah možganov pri možganski kapi. Menim, da smo prvič odkrili, kako minimalizirati posledice možganske kapi na možgane," je še dejal King.

Znanstveniki so med proučevanjem podganam vbrizgali sintetično različico proteina. Kot je še dejal King, ima majhen protein velike obete za prihodnja zdravljenja. "Ena od najbolj vznemirljiv stvari pri Hi1a je, da omogoča izredno visoko stopnjo zaščite, osem ur po možganski kapi, kar je zelo dolgo časovno okno za možnost zdravljenja," je še pojasnil King. Izrazil je tudi upanje, da bodo poskuse na ljudeh začeli izvajati v dveh letih.

Svoje ugotovitve so avstralski znanstveniki objavili v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.