Zdravje > Aktualno
305 ogledov

Najbolj sporen ukrep tega ministrstva? Zdravniki na nogah

Zdravnik
Družinski zdravniki pozvali vlado, naj odpravi ta "nesrečni" ukrep.

Vlada je nedavno sprejela ureditev, po kateri bodo zdravnike, ki so bolnika neupravičeno napotili na specialistični pregled, denarno kaznovali. Družinski zdravniki so na nogah in opozarjajo, da ukrep ogroža življenja bolnikov, zdravnike pa postavlja v nezavidljiv položaj.

Zdravniška napotnica Ukrep ministrstva Zdravje Zdravniki, ki bodo bolnika neutemeljeno poslali k specialistu, bodo morali strošek pregleda kriti sami

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je v na današni okrogli mizi ocenil, da gre "za še enega od nesrečnih in nezakonitih ukrepov dehumanizacije zdravniškega poklica".

Ukrep v nasprotju s Hipokratovo prisego

Zdravnica družinske medicine Nena Kopčavar Guček je dejala, da so v tej "nesrečni zgodbi" skupaj tako bolniki kot zdravniki, saj si oboji želijo več časa, ki bo na razpolago za obravnavo posameznega bolnika. Po njenih besedah gre za ukrep politike, ki je očitno v nasprotju s Hipokratovo prisego zdravnikov, da morajo delati v dobro bolnikov.

Zdravniki kot "navadni prekrškarji"

Kritična do ukrepa finančne odgovornosti zdravnikov zaradi neupravičene napotitve bolnika je bila tudi pediatrinja Tina Bregant, ki meni, da je ukrep posledica popolnega nerazumevanja zdravstva - tako potreb bolnikov kot zdravniškega poklica. Proti "takšnim kaznovalnim ukrepom" bi se morali po njenih besedah enotno upreti oboji.

Članica društva za fibromialgijo, sicer upokojena zdravnica Mojca Kos Golja je opozorila, da ukrep nevarno ruši odnos tako med zdravniki samimi kot med bolniki in zdravniki ter zbija avtoriteto zdravnikov "na raven navadnih prekrškarjev". Po mnenju predsednice društva Evropa Donna Tanje Španič pa ukrep ne upošteva, da bi moral biti bolnik s svojimi potrebami v središču zdravstvenega sistema.

Poziv vladi

Razpravljavci so pritrdili stališču Muževiča, da bi morali politični odločevalci namesto takšnih kaznovalnih ukrepov poskrbeti za ureditev, ki bo večala avtonomijo zdravnika in mu omogočila, da bo na najboljši možni način prisluhnil potrebam bolnika. Prav tako so se enotno zavzeli za krepitev primarne ravni zdravstva. Okroglo mizo je pripravil sindikat Praktikum v sodelovanju s sekcijo za primarno medicino.

Komentarjev 1
  • Rudman 16:39 24.april 2018.

    Zal zdravniki delajo v nasprotju z hipokratovo zaprisego. Ze cepljenje je v nasprotju, pa podkupnine, pa izsiljevanje za place itd.

Sorodne novice