Zdravje > Aktualno
2372 ogledov

Najboljša metoda doslej: V UKC Ljubljana pomembna pridobitev za bolnike

1/6
UKC LJ
Z novim laboratorijem bodo lahko sami izdelali zdravilo...

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Na kliniki za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v teh dneh predstavili nov diagnostični pristop ugotavljanja prisotnosti in razširjenosti nevroendokrinih tumorjev ter spremljanju učinkovitosti zdravljenja teh bolnikov. 

Bolnikov vedno več

Nevroendokrini tumorji je krovno ime za skupino počasi rastočih rakov, ki se razvijejo iz celic endokrinega sistema. So redki, a se je število bolnikov v treh desetletjih podvojilo. Diagnosticiranje nevroendokrinih tumorjev je težavno zaradi počasne rasti, neznačilnih simptomov v začetku bolezni in različnih znakov in simptomov. 

"Bolniki so tako zdravljeni bolj učinkovito in lahko pričakujemo, da se bo njihovo dolgotrajno preživetje in klinično stanje izboljšalo," je dejal Dr. Luka Ležaič.

Najboljša diagnostika doslej

V UKC Ljubljana je tako na voljo najboljša metoda diagnostike nevroendokrinih tumorjev doslej. S pomočjo PET/CT preiskave, pri kateri uporabijo galij-68, se lahko pravočasno postavi diagnozo, oceni stanje bolezni in izbere najboljše zdravljenje oziroma zazna spremembo bolezni. "Navadno odkrijemo od 65 do 70 odstotkov nevroendokrinih tumorjev, z novo metodo z galijem-68 pa jih
odkrijemo 90 odstotkov ali več. Gledano globalno je to najbolj učinkovita diagnostika,"
  je povedal doc.dr. Luka Ležaič iz Klinike za nuklearno medicino.

UKC Ljubljana: Izdelava radioaktivnega zdravila | Avtor: UKC LJ Izdelava radioaktivnega zdravila UKC LJ
Preiskava pomembno dopolnjuje nuklearno-medicinsko metodo zdravljenja nevroendokrinih tumorjev – ciljano molekularno radionuklidno terapijo, ki je v UKC Ljubljana že v uporabi.

Nov laboratorij, ki je nastal v sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), omogoča ustrezno izdelavo radioaktivnih zdravil - radiofarmakov, označenih s pozitronskimi (PET) in beta sevalci.

To potrjuje začetek izdelave radiofarmakov za diagnostiko, označenih z galijem-68. "Z nadgradnjo laboratorija lahko sami izdelamo tudi zdravilo," je novo pridobitev komentiral vodja radiofarmacevtske lekarne na kliniki za nuklearno medicino Aljaž Sočan. Težava galija-68 je namreč v tem, da se ga ne da kupiti, saj ima kratko razpolovno dobo - 68 minut. Edina možnost, da bolnikom zagotovijo tako metodo zdravljenja, je torej lasten vir radioaktivnosti, da sami ustvarjajo galij-68.

Laboratorij je nastal v sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). Vrednost naložbe v posodobitev laboratorija je znašala okoli 250.000 evrov. 

Odkrivanje nevroendokrinega tumorja (NET), redke vrste raka, za katero je umrl nekdanji predsednik uprave podjetja Apple Steve Jobs in ki se pogosto zamenjuje z bolj agresivnim rakom trebušne slinavke, je težko in zapleteno. Bolezen namreč poteka z neznačilnimi simptomi, včasih jih sploh ni, pojavijo pa se tudi takšni simptomi, ki lahko kažejo na druge bolezni.

 

Znak za NET v prebavilih so bolečine v trebuhu, zapora črevesja, zlatenica, hujšanje, slabokrvnost ... Bolniki se še vedno dobro počutijo
 

V Sloveniji vsako leto odkrijejo od 80 do 100 novih bolnikov s temi običajno zelo počasi rastočimi raki. Najpogosteje jih najdejo v pljučih in prebavnem sistemu, čeprav lahko izvirajo tudi iz drugih delov organizma, na primer iz trebušne slinavke, mod ali jajčnikov. Lahko se razširijo in metastaze pogosto najdejo tudi v jetrih ali limfnih vozlih. Zdravje Za abrahama so mu prijatelji podarili ultrazvočni pregled in mu rešili življenje
 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:52 04.november 2018.

    Tudi v UKC Mb izvajajo PET CT ,žal na zdravilo kupujejo v Avstriji. Bil sem priča dogodka ,ko so pripeljali iz Avstrije tekočino za pregled . Kako se imenuje ne vem .