Zdravje > Aktualno
14042 ogledov

Za abrahama so mu prijatelji podarili ultrazvočni pregled in mu rešili življenje

Rak, ki ga je težko prepoznati.

Odkrivanje nevroendokrinega tumorja (NET), redke vrste raka, za katero je umrl nekdanji predsednik uprave podjetja Apple Steve Jobs in ki se pogosto zamenjuje z bolj agresivnim rakom trebušne slinavke, je težko in zapleteno. Bolezen namreč poteka z neznačilnimi simptomi, včasih jih sploh ni, pojavijo pa se tudi takšni simptomi, ki lahko kažejo na druge bolezni.

Steve Jobs. Umrl Steve Jobs Svet Umrl Steve Jobs, oče iPada, iPhona in iPoda

Erika Kovačič Palli, dr. med., Klinični oddelek za gastroenterologijo | Avtor: Miran Juršič Miran Juršič
Tumorji so raznoliki, težko jih je odkriti, pacienti pa za bolezen večinoma izvedo naključno, je dejala mag. Erika Kovačič Palli s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo. Zdravnica se ob tem spomni bolnika, ki so mu prijatelji za 50. rojstni dan podarili pregled z ultrazvokom trebuha. Nek drugi bolnik je imel srečo, da so mu tumor pravočasno odkrili skupaj z ledvičnimi kamni.

Nikoli ne veš, kdaj bo spet udaril

Janko Pucihar je za tumor izvedel pred dvanajstimi leti, po slabem počutju zaradi visokega krvnega tlaka. K sreči ga osebna zdravnica ni odpravila samo z receptom, temveč ga je poslala na nadaljnje preiskave: "Šlo je urgentno, hitro so me operirali na črevesju in mi dejali, da če bo zdržalo šest let, potem sem dokončno zdrav. Na žalost se to ni zgodilo, pojavilo se je spet čez štiri leta. Že prej so mi dejali, da nikoli ne veš, kje bo znova udarilo. No, pa se je spet, drugič na nadledvični žlezi. Sprva so mi povedali, da bom izgubil ledvico, vendar se na srečo to ni zgodilo. Zdravnik je odstranil vse, kar je bilo treba."

 | Avtor: Miran Juršič Miran Juršič
G. Pucihar je še dodal, da mora po vsem tem vsake tri mesece na pregled, vsake štiri tedne pa dobiva injekcijo s posebnimi, bio zdravili, ki zavirajo nadaljnjo rast tumorja. 

Za sodobno medicino še vedno velik izziv

Zdravljenje nevroendokrinih tumorjev je velik izziv za sodobno medicino, diagnoza je v povprečju postavljena šele po več kot petih letih od pojava bolezni, ko pa nevroendokrini tumor praviloma ni več omejen le na organ izvora, je dodal  dr. Aleš Tomažič, predstojnik Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana: "Diagnosticiranje nevroendokrinih tumorjev je težavno zaradi počasne rasti, neznačilnih simptomov v začetku bolezni in različnih znakov in simptomov. Drug pomemben vzrok za pozno odkrivanje je relativna redkost bolezni. Zdravniki in ostali veliko hitreje pomislimo na druge vrste malignih bolezni, na primer na rak želodca, rak debelega črevesa in danke ali trebušne slinavke, ki so bistveno pogostejši in imajo tudi bolj značilne znake in simptome," je dodal kirurg. 

Kot dan in noč

Dr. Aleš Tomažič, kirurg | Avtor: Miran Juršič Miran Juršič
Kar se odkrivanja teh pogosto zelo majhnih in raznolikih tumorjev tiče, je vendarle iz leta v leto bolje, predvsem zaradi napredka v medicini: "Ultrazvočne preiskave ali CT-ji danes in nekoč, so kot dan in noč, diagnostika je izredno napredovala," pomirja doktor Tomažič, ki napredek diganosticiranja pripiše tudi programu SVIT- presejalnemu programu za odkrivanje raka debelega črevesa in danke.

Kolonoskopija Strah pred kolonoskopijo? Zdravje Programa Svit: Preprosto in hitro do rezultata.

Najpogosteje v pljučih in prebavilih

V Sloveniji vsako leto odkrijejo od 80 do 100 novih bolnikov s temi običajno zelo počasi rastočimi raki.  Najpogosteje jih najdejo v pljučih in prebavnem sistemu, čeprav lahko izvirajo tudi iz drugih delov organizma, na primer iz trebušne slinavke, mod ali jajčnikov. Lahko se razširijo in metastaze pogosto najdejo tudi v jetrih ali limfnih vozlih.  

Znak za NET v prebavilih so bolečine v trebuhu, zapora črevesja, zlatenica, hujšanje, slabokrvnost ...

Bolniki se še vedno dobro počutijo

"Simptomi se ne razlikujejo od tistih, ki jih ugotavljamo pri drugih rakih prebavil, le da se pri NET pokažejo, ko je bolezen že napredovala, pa še takrat se bolniki lahko počutijo razmeroma dobro. Neredko s preiskavami naključno ugotovimo nevroendokrini tumor ali zasevke pri bolniku, ki je zdravnika obiskal zaradi drugih razlogov. Nekateri NET pa so hormonsko aktivni, izločajo hormone in vazoaktivne snovi in zato izzovejo pri bolnikih različne simptome, ki v diagnozi lahko zavajajo, če na tovrstne tumorje ne pomislimo. Ti bolniki imajo lahko drisko, pordečitve, kožne spremembe, tresavico, nenadne izgube zavesti, astmatične težave in podobno," je nekatere simptome nevroendokrinih tumorjev opisala Kovačič Pallijeva.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogosto na operacijo

Nevroendokrini tumor najpogosteje zdravijo z operacijo: "Pri lokaliziranih tumorjih, ki imajo ugodne biološke značilnosti, lahko pričakujemo zelo visok odstotek popolne ozdravitve. Nasprotno seveda velja za tumorje z neugodnimi karakteristikami, ki so napredovali. Za kirurško zdravljenje se pogosto odločimo tudi pri bolezni, ki je že razširjena," je dodal dr. Tomažič.

Pacienta je treba spremljati do konca življenja

Četudi bolezen odkrijejo šele, ko se je tumor razširil, jo lahko mnogo let obvladujejo. Pri bolnikih z napredovalim rakom je namreč na voljo še več drugih oblik zdravljenja, ki podaljšujejo preživetje in izboljšajo kakovost življenja.: Predvsem pri NET trebušne slinavke pogosto izberemo zdravljenje s tarčnimi zdravili ali celo kemoterapijo. Poleg zdravljenja z zdravili lahko uporabimo radionukloidno peptidno zdravljenje ali katero od ciljanih metod zdravljenja, kot sta radiofrekvenčna ablacija in embolizacija," je še dejala Kovačič Pallijeva in dodala, da je treba takšnega pacienta spremljati do konca življenja. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ljubodoma 05:49 11.november 2017.

    Zdravnik ne da nobene napotnice za nadaljni pregled, tako da umreš, predno ugotovijo kaj ti je !

Sorodne novice