Zdravje > Aktualno
13532 ogledov

Najnovejša napoved: IJS o tem, kdaj bomo dosegli vrh

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli v drugi polovici januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja.

"Epidemija raste vse hitreje, predvidoma zaradi vpliva prazničnega druženja in vse hitrejšega širjenja različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli v drugi polovici januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja, ko bo lahko zasedenost bolnišnic podobna kot na vrhuncu četrtega vala," v novi aktualni napovedi izpostavljajo pri Institutu Jožef Stefan (IJS). 

Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte, zato je dosledno upoštevanje PCT pogoja in ostalih ukrepov še kako pomembno. 

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,5, tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb pa 1768.

 | Avtor:

Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let raste, zasedenost bolnišničnih kapacitet še upada, medtem ko dnevni sprejem v bolnišnice že stagnira. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 921. 

Trenutno je delež kužnih približno 1,2 % prebivalstva oz. približno vsak 80. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada," navaja Matjaž Leskovar z IJS.

 | Avtor: IJS IJS

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 960. Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi. Dokler epidemija na inštututu ne  bodo podajali napovedi za prehod v rdečo fazo, saj so negotovosti prevelike.

Komentarjev 9
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:16 05.januar 2022.

    Ja, prehod Omikrona bo razmeroma hiter, v bolnišnicah pa ne bo kritično, kljub temu, da boste po stari navadi Covidu pripisali vsa respiratorna obolenja, ki so v "predcovidnih časih" polnila bolnišnice v tem obdobju..

  • Avatar Ollaostella
    Ollaostella 00:15 05.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Pišmevuh 18:46 04.januar 2022.

    Glede na natančnost, lahko vsak teden napovejo loto številke.