Zdravje > Aktualno
5180 ogledov

Namesto bolniške raje vzame dopust

Obisk zdravnika Profimedias
Bolniški list za spremstvo otroka na specialistični pregled lahko napiše le osebni zdravnik. Za starše to pomeni dodatno pot v ambulanto, zato mnogi raje vzamejo dopust. Na ministrstvu sprememb ne načrtujejo. Pravijo, da je takšen sistem primeren, in utrjuje medsebojno zaupanje med pacientom in njegovim izbranim osebnim zdravnikom.

"Kot mamico dveh otrok me zelo moti to, da se moram za vsako spremstvo pri pregledih v specialističnih ambulantah oglasit pri otrokovem pediatru, da mi izda bolniški list za spremstvo," pravi gospa na predlagam.vladi.si in predlaga, da bi nepotrebno birokracijo pri pisanju bolniških listov ukinili. 

"Res bi bila vesela, če bi se ta nepotrebna birokracija ukinila in bi lahko sam specialist izdal bolniški list za starša, ki otroka pripelje na pregled. Tako pa v ambulanti dobimo neko potrdilo, s katerim mormo še enkrat do otrokovega osebnega zdravnika po bolniški list."

Vsakič še do osebnega zdravnika

Mamici, ki seveda ni edina s takšno težavo, se zdi takšna ureditev nesmiselna, predvsem pa ji jemlje veliko dodatnega časa. "Posebej, če je otrokov osebni zdravnik oddaljen kar nekaj kilometrov," dodaja. "Kot zaposlena mamica tako zaradi te anomalije porabljam svoj dopust za preglede otrok."

Zdravstvena ambulanta | Avtor: Profimedias Profimedias
Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, pravijo, da zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da je glede na vzrok in trajanje zadržanosti od dela, za ugotavljanje in ocenjevanje upravičenosti le-te pristojen osebni zdravnik ali imenovani zdravnik oziroma zdravstvena komisija.

"Načelna splošna usmeritev izhaja tudi iz zakona o zdravstveni dejavnosti, ki določa, da storitve s področja osnovne zdravstvene dejavnosti opravlja osebni zdravnik s svojimi sodelavci in lahko bolnika napoti tudi k drugim zdravnikom ter usklajuje njihove nasvete, vodi pa tudi bolnikovo zdravstveno dokumentacijo," razlagajo pri ministrstvu. "V razmerju do osebnega zdravnika so vsi drugi zdravniki, ki sodelujejo pri zdravstveni obravnavi posameznika na sekundarni in terciarni ravni, napotni zdravniki."

Utrjevanje medsebojnega zaupanja

Izvajanje storitev napotnega zdravnika je praviloma časovno omejeno in vezano na napotitev osebnega zdravnika. "Le izjemoma, kadar določena kronična bolezen na podlagi strokovnih kriterijev zahteva trajen nadzor na specialistični ravni, lahko napotni zdravnik prevzame bolnika v stalno zdravstveno oskrbo," razlagajo na ministrstvu. "O tem se mora dogovoriti z bolnikovim osebnim zdravnikom, ki ga mora tudi redno obveščati o bolnikovem zdravstvenem stanju in svojih ukrepih."

Dodajajo še, da se s tem zasleduje in utrjuje medsebojno zaupanje med pacientom in njegovim izbranim osebnim zdravnikom, ki zagovarja pravice svojih varovancev, jim svetuje in ohranja odnos v skladu s sprejetimi etičnimi načeli. "Kot gatekeeper izvaja in nadzoruje pacientovo celostno zdravstveno obravnavo in skrbi za njegovo zdravje," razlagajo pri ministrstvu za zdravje. "Skladno z napisanim je zato pristojnost za izdajo bolniškega lista dodeljena izbranemu osebnemu zdravniku in se v prihodnosti ne predvideva sprememba glede pristojnosti odločanja."

Pravica do spremstva

Zdravstvena ambulanta | Avtor: Profimedias Profimedias
Pravica do spremstva je sicer urejena v pravilih zavarovanja, ki določajo, da ima urejena  pravico do spremstva na poti zavarovana oseba, ki je napotena k izvajalcu izven kraja prebivališča, če zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov ni sposobna sama potovati.

"Otrok do 15. leta starosti ima pravico do spremstva na vsakem potovanju na zdravljenje do izvajalca, težje ali težko duševno in telesno prizadeti otrok in mladostnik pa do 18. leta," razlagajo pri ministrstvu. "Potrebo po spremstvu ugotovi osebni zdravnik, od njega pooblaščeni zdravnik ali imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija, v primerih nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pa tudi drug zdravnik."

Pravila določajo tudi, da osebni otroški zdravnik ugotavlja začasno zadržanost od dela zaradi nege ali spremstva otroka. O tem mora najpozneje v treh dneh pisno obvestiti osebnega zdravnika zavarovanca (starša), ki uveljavlja zadržanost od dela zaradi nege ali spremstva otroka.

"Na podlagi ugotovljene upravičenosti do začasne zadržanosti od dela zaradi spremstva otroka otrokov osebni zdravnik ali osebni zdravnik zavarovanca izda potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela, s katerim zavarovanec lahko uveljavlja pravico do nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja," še razlagajo na ministrstvu. "Bolniški stalež' za spremstvo otroka na poti na zdravljenje (tj. širši pomen, ki zajema preventivne in kurativne storitve) lahko torej zavarovancu izda tudi njegov osebni zdravnik."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • Michaela 09:12 09.januar 2017.

    Se strinjam. Moraš k zdravniku, čeprav ga ne potrebuješ. Tisti, ki pa ga krvavo potrebujejo, zaradi tega čakajo dlje ali pa sploh ne pridejo na vrsto (ker tebi in tebi podobnim izpolnjuje papirologijo, s tabo vred pa mora počakati na ...prikaži več izvide specialista, tako da se v tistem momentu itak še nima kaj dosti pogovarjati s tabo. Verjetno s tem še zdravniki niso zadovoljni...). Po logiki zdravega razuma je očitno v birokraciji pretežko.

  • Avatar Leon
    Leon 12:05 06.januar 2017.

    Govoriš o javnih uslužbenkah ? Čistilka v zasebnem sektorju si tega zagotovo ne upa .

  • Avatar Leon
    Leon 12:03 06.januar 2017.

    Slovenijo ubija državna birokracija .