Zdravje > Aktualno
87357 ogledov

Napovedi: Najhuje šele prihaja

Koronavirus Profimedia
Po ocenah strokovnjakov bo vrhunec okužb s koronavirusom v italijanski Lombardiji, kjer je bilo z novim virusom okuženih več kot 5.000 ljudi, šele v sredini aprila, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa.

Strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom bodo v Italiji sodeč po pisanju Anse trajali še dolgo časa, saj naj bi bil vrhunec okužb še daleč.

V Italiji je sicer v torek številka pozitivnih testov presegla 10.000, točneje so jih zabeležili 10.149. Trenutno je v Italiji 8.514 potrjenih primerov okuženih s koronavirusom, kar je kar 529 več kot v ponedeljek. Mrtvih pa je že 631, kar je 168 več kot včeraj. Ozdravljenih je 1.004, kar je 280 več kot včeraj. 

Sodeč po prvi teoretični napovedi bi lahko v Lombardijo prišel šele sredi aprila, v drugih regijah pa s kasnejšimi valovi. To kaže model razvit za pandemijo gripe iz leta 2009, ki ga je za primer Covid-19 uporabila italijanska epidemiologinja Stefania Samaso. Epidemiologinja je bila sicer leta 2009 vodja Nacionalnega centra za epidemiologijo, nadzor in krepitev zdravja Višjega inštituta za zdravje (ISS).

"Dobro je, da ponovno pregledamo delo, ki je bilo opravljeno za pandemijo leta 2009. Tako bomo bolje razumeli trenutno stanje. To je kot učna lekcija iz preteklosti," za Anso pojasnjuje Stefania Samaso. Dodaja, da razume zadržanost oblasti o točnejših napovedih za vrhunec okužb, saj število okužb, ki se dnevno posodablja, ne zadostuje za zaupljive napovedi nadaljnega poteka dogodkov.

Obenem poudarja, da sprememba življenjskega sloga povezana z vsemi ukrepi v Italiji ne bo veljala le za nekaj tednov, ampak mnogo dlje. Če je model iz leta 2009 podoben trenutni situaciji, bo torej po njenih napovedih vrhunec v Lombardiji šele sredi aprila, nato pa ga lahko pričakujejo še v naslednjih italijanskih regijah.

Hitreje kot gripa

Model iz leta 2009 sicer predvideva, da lahko okužena oseba v najslabšem primeru okuži dve osebi. V tem primeru bi okužba v Italiji pristala 37 dni po prvem svetovnem primeru in brez ukrepov dosegla vrhunec po 90-ih dneh. Epidemiologinja pojasnjuje, da so se prvi potrjeni primeri v Lombardiji potrdili 21. februarja. Glede na podatek, da naj bi ena oseba s Covid-19 okužila 2,6 osebi, so časi v modelu sorazmerno krajši. Prvi primeri naj bi bili torej v Lombardiji že konec januarja, vrhunec pa sredi aprila.

Dodaja, da je težko napovedati, kako bodo trenutni ukrepi vplivali na širjenje virusa. "Upam, da bodo upočasnili krivuljo epidemije v preostalih delih države. Znotraj rdečih območij pa je zaradi številnih neznanih dejavnikov še težje napovedati širjenje," priznava. Obenem pravi, da so podatki s Kitajske vzpodbudni, saj se je indeks nalezljivosti zmanjšal pod mejno vrednost, po kateri epidemija ugasne.

Kot smo pisali, je žarišče vrusa v Italiji v Lombardiji, kjer je bilo do včeraj na testu skupaj pozitivnih 5.469 oseb, od tega je že 646 ozdravljenih, 333 pa mrtvih. Včeraj je bilo torej še bolnih 4.490 oseb, od tega v intenzivni terapiji 440.

Z današnjim dnem je sicer v Italiji začela veljati karantena za celotno državo. Zaprte so vse izobraževalne ustanove, prebivalci se lahko gibajo po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov. Prekinjeni so vsi športni dogodki. 

Italy announces complete coronavirus lockdown after surge in deaths

Italy announces complete coronavirus lockdown after surge in deaths

Objavil/a The Independent dne Torek, 10. marec 2020

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • dusan72 06:25 11.marec 2020.

    Tole je preveč dobro naštudirano, da bi bilo slučajno. Bojim se pa, da jo to šele začetek in se pri vsej populaciji par tisoč mrtvih ne bo poznalo in ne bo dovolj. Če še malo zavijem k teoriji zarote… ena ...prikaži več slepa teta ali pa tisti francoski jasnovidec je nekoč rekel, da bo letos bolezen vzela 50 MIO ljudi (ali nekaj podobnega). Nekdo se trudi, da se to uresniči. Se mi pa zdi, da bo ta virus svoje naredil in šel. Bolj me skrbijo tisti divjaki, ki čakajo na TUR-GR meji za vdor v EU.

  • Luka Grašič 15:13 10.marec 2020.

    Potem se moremo pa iti spovedati preden izginemo iz sveta živih,to je itak namen Iluminatov,masonov itd....

  • maresem 12:14 10.marec 2020.

    In kje so zdaj vsi ti vrhunski kvazi znanstveniki, ki so sposobni delati čudeže, niso pa sposobni najti cepivo proti enemu virusu, ki ga imajo pred nosom?!