Zdravje > Aktualno
31 ogledov

"Naše zahteve so minimum vzdržnega"

Zdravniki Žurnal24 main
Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu ostro protestirajo nad predvidenimi varčevalnimi ukrepi vlade.

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu si prizadevajo zgolj za dobrobit državljanov, so danes poudarili predstavniki sindikatov na tem področju. Kot navajajo, so njihove zahteve minimum še vzdržnega. Zato ostro protestirajo nad predvidenimi varčevalnimi ukrepi vlade, obenem pa opozarjajo tudi na neodzivnost ministrstva za zdravje.

Zdrav človek je temelj gospodarstva

Kot je na skupni novinarski konferenci dejal predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič, je po njihovem prepričanju zdrav človek temelj vsakega gospodarstva in nenazadnje države. A po njegovi oceni se vsa sredstva klestijo prav na ravni zdravstva. Odzval se je tudi na nedavne izjave ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja glede nedržavotvornosti sindikalnih pogajalcev in poudaril, da so predlagani ukrepi vlade za obvladovanje plačne mase v javnem sektorju za leto 2015 ne le nedržavotvorni, pač pa spodkopavajo državo in socialo.

Ob tem je sekretarka sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Mojca Šumer pojasnila, da so prav zaposleni v zdravstvu med najbolj prizadetimi javnimi uslužbenci. Zato zavračajo zlasti predvidene posege v dodatke. Z njo se je strinjala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar, ki meni, da je trenutno dogajanje nerazumljivo. Vse skupaj po njeni oceni pelje v začaran krog, ki na eni strani izčrpava delavce, na drugi pa krni kakovost in varnost zdravstvenih storitev.

Paradoks naše družbe

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je opozoril na "hud paradoks naše družbe", da zdravnikov primanjkuje, medtem ko mladi zdravniki ne dobijo službe. Izpostavil je tudi nestimulativno delo tako zdravnikov kot ostalih zdravstvenih delavcev. Robert Kokovnik iz Sindikata sevalcev Slovenije je dejal, da imajo zaposleni v zdravstvu dovolj varčevanja pri stroških dela. "Zadnja leta se vsi varčevalni ukrepi zgrinjajo zgolj na zaposlene v javnem sektorju. Dokler se na tak način ne spoštuje dobro opravljenega dela, je težko pričakovati, da bo vsa populacija tudi kaj bolje živela," je povedal. Kot je dodal, se ne gre več za plače zaposlenih v zdravstvu, pač pa za ohranitev nekih standardov in normativov ter zdravstvene oskrbe za vse državljane.

Predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan je posvaril, da so tudi lekarniški farmacevti "pravzaprav tik nad tem, da potonemo". Zato tudi oni, je dejal, odločno zavračajo vse dodatne ukrepe vlade. "Zaposleni se zgražajo, kaj jim ta država sploh še lahko vzame," pa je dejala predsednica konference bolničarjev Brigita Bratuša. Kot je pojasnila, je v tem sindikatu veliko članov iz tako imenovane plačne skupine J, ki "se jo trenutno obravnava kot drugorazredne državljane v javnem sektorju". Hkrati je napovedala "konec dela na etični pogon", od vlade pa zahteva, da se jih obravnava kot prioriteto. "V nasprotnem primeru lahko pričakuje socialno bombo," je pristavila.

Generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec in Tatjana Labernik iz Sindikata laboratorijske medicine Slovenije sta poudarili, da predlogi vlade najbolj prizadenejo tiste, ki delajo v najtežjih pogojih dela. "To je nespodobno. Nismo pripravljeni in ne moremo več dati nič. Naši člani zahtevajo napredovanja in regres v višini minimalne plače, o tem se ne bodo pogajali," je še dejala Labernikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.