Zdravje > Aktualno
14 ogledov

Ne tlačite umazanije za dlesni

ščetkanje zobje umivanje zob Shutterstock
Tehnike ščetkanja so različne, pri vsaki tehniki moramo paziti, da umazanijo potiskamo stran od dlesni in ne vanje.

Redno ščetkanje zob je pomembno. Pomembno je tudi, kako jih ščetkamo, saj z nepravilnim ščetkanjem ne bomo odstranili vseh zobnih oblog. Pri ščetkanju poskrbimo, da res odstranimo vso umazanijo, kjer se zadržujejo agresivne bakterije. Te ob vnosu sladkorjev s hrano in pijačo proizvajajo kislino, ki uničuje naše zobe in posledično povzroča zobno gnilobo ter z njo povezane tegobe.

Tehnike ščetkanja so različne, pri vsaki tehniki moramo paziti, da umazanijo potiskamo stran od dlesni in ne vanje. Zato je najbolje, če zunanje in notranje ploskve zob očistimo s potegi od dlesni proti vrhu zoba. Tako bomo pravilno odstranili umazanijo in ne bo ostala ob dlesnih. Če bi zunanje in notranje ploskve drgnili levo in desno, bi umazanijo zatlačili tudi v medzobne prostore. Zgornje ploskve zob, s katerimi grizemo, čistimo s potegi nazaj in naprej, lahko tudi s krožnimi gibi.

Koliko časa jih ščetkamo?

Čas čiščenja zob je nepomemben, zagotovo pa ne bosta dovolj dve minutki. Med ščetkanjem vso pozornost usmerite na zobe in dlesni ter ne razmišljajte o drugih problemih. Potrudite se, da boste resnično očistili prav vse zobe v ustni votlini. Poleg tega je pomembna tudi pogostost ščetkanja. Po nekaterih raziskavah je prav obloga stara 12 ur tista, ki povzroča zobno gnilobo. Prav zato je nujno temeljito čiščenje zob dvakrat na dan s presledkom največ dvanajstih ur.

S ščetkanjem boste dosegli le tri od petih ploskev zob. Kaj pa ostali dve ploskvi oziroma medzobni prostori, ki jih ščetka ne doseže? Tam si lahko pomagamo z zobno nitko in ustno vodo, s čimer očistimo medzobne prostore, ki jih ščetka ne doseže.

Ostali ukrepi

Čez dan si usta lahko večkrat sperete z vodo, da poplaknete vsaj nekaj umazanije in sladkorjev. Poleg tega lahko uporabljate zobno pasto z zaščito pred sladkorji. Te zobne paste krepijo zobe in jim nudijo obrambo pred sladkorji v hrani in pijači. Hkrati vsebujejo tudi aktivni fluorid, ki se veže na zobno sklenino in tako nudi obrambo še pred učinki sladkornih kislin. Zobem dovaja minerale in jih naredi močnejše.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.