Zdravje > Aktualno
3041 ogledov

Neverjetno: Med operacijo na možganih zaigrala na violino

youtube
Tumor se je nahajal na desni strani čelnega režnja, blizu dela, ki nadzoruje premikanje njene leve roke

Bolnica v londonski bolnišnici King's College je med težko operacijo na možganih igrala na violino, poroča BBC.

53-letna Dagmar Turner je leta 2013 med igranjem z orkestrom doživela epileptični napad. Diagnosticirali so ji počasi rastoči možganski maligni tumor, ki je kljub zdravljenju z radioterapijo rasel naprej, zato so ga morali odstraniti.

Glasbenica se je pred zahtevnim posegom zelo bala, da ne bo mogla več igrati violine. Njen tumor se je nahajal na desni strani čelnega režnja, blizu dela, ki nadzoruje premikanje njene leve roke. Priznani nevrolog Keyoumars Ashkan, ki je prav tako glasbenik oziroma pianist, ji je zato predlagal metodo, ki sicer danes ni takšna redkost. Poročali smo že, da je bolnik med posegom igral na kitaro, slovenski operni pevec je opred leti objavil posnetek svoje operacije, med katero je zapel Schubertov samospev Gute Nacht. 

operacija možgani kitara Svet Med operacijo na možganih je igral kitaro

Zbudili so jo s pomočjo anesteziologa in terapevta, ji podali violino in začela je igrati. Le tako so lahko kirurgi prepričali, da se izogibajo predelu možganov, ki nadzira fino motoriko v njeni levi roki. Odstranili so jih 90 odstotkov tumorja. 

Dagmar Turner je tri dni po operaciji zapustila bolnišnico in se vrnila domov k družini, kjer okreva in upa na čimprejšnjo vrnitev na oder. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.