Zdravje > Aktualno
183 ogledov

Nikotin ima nad vami nadzor, ker verjamete

Kajenje Reuters
V boju proti odvisnosti od kajenja imajo možgani še močnejšo vlogo, kot smo verjeli do sedaj.

Sodeč po novi raziskavi objavljeni v Frontiers in Psychiatry potrebuje nikotin za svoje delovanje kadilce, ki verjamejo v njegov takojšen vpliv na zadovoljstvo. Tisti, ki menijo, da niso zaužili nikotina, ob kajenju sploh ne čutijo omenjenega zadovoljstva.

Skupina strokovnjakov z University College London in Virginia Polytechnic Institute je s pomočjo magnetne resonance analizirala 24 kadilcev, ki so pravkar kadili cigareto. Vsakega sodelujočega kadilca so analizirali štirikrat, le v dveh primerih pa je kadil prave cigarete z nikotinom. V obeh primerih so mu enkrat povedali, da gre za cigareto brez nikotina, enkrat pa, da kadi pravo cigareto. 

Zanimive ugotovitve

Dve cigareti sta bili navadni z nikotinom in povsem enaki. Kljub temu so strokovnjaki s pomočjo magnetne resonance ugotovili njun različen učinek na možgane. Le ko so kadilci vedeli, da gre za pravo cigareto, se je močno aktivirala insula, območje možganov, ki je vpleteno v samo odvisnost. Med cigaretama brez nikotina pa ni bilo glede na učinek nobenih razlik.

Nikotin je sicer tako zelo nevaren, ker v možganih spodbuja sproščanje dopamina, ki v nas vzbuja prijetne občutke. Kadilec si zato želi še in še tega pozitivnega občutka, zato si zaželi nove cigarete. Ko kadilec domneva, da v cigareti ni nikotina, te želje po cigareti ni več. Strokovnjaki upajo, da bodo z ugotovitvami lahko našli še bolj učinkovite metode za prenehanje kajenja.

Kar 17 vrst raka

Kajenje tobaka sicer po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vpliva na 17 vrst raka, med njimi je najznačilnejši pljučni rak. Poleg tega pa so pomembni še rak na grlu, žrelu, ustni votlini, požiralniku, trebušni slinavki, želodcu, ledvicah in sečnem mehurju. "Kajenje povzroča tudi kronični kašelj, vnetje bronhijev in druge pljučne bolezni. Med drugim vpliva tudi na že značilne bolezni, kot so astma, napadi angine, vročica, mrzlica in druge," opozarjajo. 

Pravijo, da vdihavanje tobakovega dima škodi tudi srcu in ožilju, saj je nikotin eden glavnih vzrokov za srčni infarkt, poleg tega pa tobačni dim zožuje srčno arterijo in tudi drugače škodi srčnim venam in arterijam. "Nikotin je zelo škodljiv tudi prebavnim organom, saj poruši ravnotežje kislin v želodcu, posledica pa je čir na želodcu. Slednje se lahko uspešno ozdravi, vendar le, če bolnik popolnoma opusti kajenje," dodajajo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.