Zdravje > Aktualno
1035 ogledov

Nobelova nagrada: Razvila povsem nov način zdravljenja raka

Epa
Razvila posebno imunoterapijo.

Nobelovo nagrado za medicino letos prejmeta ameriški in japonski imunolog James P. Allison in Tasuku Honjo, ki sta razvila posebno imunoterapijo za zdravljenje raka, je danes sporočil inštitut Karolinska.

"S stimulacijo sposobnosti našega imunskega sistema za boj proti rakavim celicam sta letošnja Nobelova nagrajenca razvila povsem nov način zdravljenja raka," so pojasnili ob razglasitvi nagrade.

Onkološki inštitut Pojasnila onkologinje Zdravje Terapija proti raku, o kateri govori ves svet: Kdaj bodo zdravili pri nas?

Terapija se osredotoča na proteine, ki jih proizvajajo nekatere celice imunskega sistema in tudi nekatere rakave celice. Ti proteini lahko imunskemu sistemu preprečijo ubijanje rakavih celic. Terapija deluje tako, da odstrani to proteinsko "zavoro" in imunskemu sistemu omogoči hitrejši odziv v boju proti raku.

"Želim nadaljevati raziskovanje (...), da bi imunoterapija rešila toliko rakavih bolnikov, kot še nikoli," je 76-letni Japonec povedal na novinarski konferenci na univerzi v Kjotu, kjer poučuje.

Dodal je, da občuti "izjemno srečo", ko izve, da je s svojim delom pripomogel k ozdravitvi nekoga. "Poleg tega sem dobil še nagrado. Res sem srečnež," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Seveda sem bil zelo srečen, vendar obenem tudi šokiran," je opisal svoje občutke ob tem, ko je izvedel, da je letošnji Nobelov nagrajenec. O tem so ga obvestili, ko je s kolegi razpravljal o raziskovalnem delu, je dodal na novinarski konferenci, ki jo je v živo prenašala japonska javna televizija NHK.

70-letni Allison je na spletni strani univerze v Teksasu zapisal, da je "ob prejemu te prestižne nagrade počaščen in ponižen". "Niti v sanjah si nisem mislil, da bo šlo moje raziskovanje v smer, v katero je šlo," je dodal.

"Lep, čustven privilegij je, ko srečaš rakave bolnike, ki so bili uspešno ozdravljeni s to imunoterapijo. Oni so živ dokaz moči temeljne znanosti," je poudaril.

 

Nobelovo nagrado bosta prejela na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Razdelila si bosta devet milijonov švedskih kron (944.000 evrov).

Lani so nagrado za medicino osvojili trije ameriški znanstveniki za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadialni ritem.

Nobelova nagrada Zdravje To so odkrili znanstveniki, ki so si prislužili nagrado za medicino

Razglasitve letošnjih Nobelovih nagrad bodo v torek nadaljevali z nagrado za fiziko, v sredo pa za kemijo. V petek bodo razglasili prejemnika nagrade za mir, dobitnik nagrade za dosežke na področju ekonomije pa bo znan prihodnji ponedeljek.

Nagrade za književnost letos ne bodo podelili. Razglasili jo bodo skupaj z nagrado za prihodnje leto, kar se je nazadnje zgodilo leta 1949. Švedska akademija, ki jo podeljuje, se namreč sooča s spolnim škandalom, v katerega je vpleten mož zdaj že nekdanje članice akademije Kristine Frostenson Jean-Claude Arnault, ki je bil danes obsojen na dve leti zapora posilstva ženske.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 19:38 01.oktober 2018.

    Imunoterapija je znana tudi v Sloveniji ,vendar je predraga za navadne smrtnike ,zato so je deležni samo tisti s pedigrejem . Cena za posamezno terapijo je menda okoli 40.000€ .

  • Ella_Harper 18:14 01.oktober 2018.

    Začnite zdaj preprosto z denarjem od doma. Začnite z dodatno delovno knjigo v višini 1000 evrov na domu. Pred tem mesecem sem dobil 29.748 $ iz tega preprostega lokalnega poklica. Ta dejavnost je resnično presenetljiva in dosledno daje strašno plačo ...prikaži več za vzdrževanje. Vsakdo bi zdaj lahko učinkoviteje zaslužil več spletnih plačil preprosto z navodili na tem bl0guu ....... .......... ➥➥ ➥ ➥➥ www.WebJob98.Com