Slovenija
33 ogledov

Nov primer ptičje gripe v Mariboru

Napdalen labod You tube
Po treh labodih na Pragerskem so virus ptičje gripe potrdili tudi v Mariboru.

Po informacijah Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki jih je javnosti sporočila uprava za varno hrano, je rezultat preiskave na okužbo aviarne influence pri labodu iz Maribora potrdil prisotnost virusa. Vzorce so na veterinarskem inštitutu v analizo sprejeli že lani, in sicer 30.12. 2016.

Poleg omenjenega primera so na veterinarskem inštitutu prisotnost virusa, ki je prisoten domala v vsej Evropski uniji, potrdili pri treh labodih, ki so poginili pri ribnikih na Pragerskem med 30. 12. in 1. 1. 2017

Rezultati analiz večjega števila poginulih rac z ribnika Pivoli pri Hočah pa so pokazali, da vzrok pogina ni okužba z virusom ptičje gripe.

Ptice v zaprte prostore

Glede na to, da je bila Slovenija ena izmed redkih držav znotraj Evropske unije, ki virusa še ni zaznala, so njegov pojav pristojni pričakovali. "Gre za virus, ki je zelo nalezljiv," je včeraj opozoril Janez Posedi z uprave za varno hrano, ki je javnost pozval, naj dosledno upošteva predvidene ukrepe, saj je le od rejcev in ostalih posameznikov odvisno, kako se bo virus širil.

Na območnih uradih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta mora biti perutnina in ptice v ujetništvu v zaprtih prostorih oziroma zavarovati na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Državno središče za nadzor bolezni rejce poziva tudi, naj bodo pozorni na zdravje perutnine in ptic. V objektih, kjer se izvaja reja perutnine, naj se zadržujejo samo ljudje, ki so zadolženi za krmljenje živali. 

Krmljenje prostoživečih vodnih ptic ni dovoljeno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.